Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tekovine antifašističke borbe

U Tuzli obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma

l_c5bf1ff1f2aee640478b4c42172a81de

Protekla je 81 godina od historijskog datuma kada je u Bosni i Hercegovini počeo ustanak protiv fašizma

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Tuzla i Grad Tuzla obilježili su 27. jul – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Protekla je 81 godina od historijskog datuma kada je u Bosni i Hercegovini počeo ustanak protiv fašizma. Delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Grada Tuzla odali su poštovanje i položili vijence na spomen-obilježju Trnovac, spomeniku Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH u agresiji od 1992. do 1995. godine te na spomen-obilježju civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je kako je 27. juli jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji te da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma i da je glavni čuvar antifašizma u BiH.

-Taj ustanak ohrabrio je sve patriote, koji su dali velike žrtve i postigli najveće rezultate. U toj borbi planete protiv fašizma, Bosna i Hercegovine je postala nosivi stub zapadnog Balkana. Ovdje su se dogodile najvažnije pobjede antifašista, partizana nad fašistima i donesene su najvažnije političke odluke. U antifašističkoj borbi Bosna i Hercegovina je ponovo rođena – izjavio je Imamović.

On ističe da se mora njegovati spomenička, manifestaciona kultura i više raditi u programu obrazovanja.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić podsjetila je da je grad Tuzla kroz historiju svim fašizmima rekao odlučno “ne“, te dodala da je tako bilo i 1941. i 1992.

– O tome govori i podatak da je 889 Tuzlaka i Tuzlanki u Drugom svjetskom ratu dalo svoje živote za oslobođenje od fašizma, o tome govori i veliki broj poginulih branitelja Tuzle i Bosne i Hercegovine u oslobodilačkom ratu 1992. – 1995. – istakla je predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić.