Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište

U Tuzli održana komemoracija brigadnom generalu Hazimu Šadiću

Hazim Šadić

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Šadić se stavio u službu odbrane. U aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a potom u oktobru 1992. i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH

U Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana komemoracija brigadnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Hazimu Šadiću.

Uime Udruženja generala ARBiH prisutnima se obratio Rizvo Pleh, a o generalu Šadiću govorili su i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

– Zahvaljujući ličnostima poput njega je očuvana Bosna i Hercegovina. Nije bilo davno kada smo sjedili za istim stolom i obilježavali 15. april kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Čovjek koji je stvarao ovu armiju, bio je obradovan činjenicom da se obilježava Dan armije. Poručio je tada da ovaj mir koji baštinimo nije nikakva donacija i da su taj mir donijeli hrabri bosanski branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine, žrtvujući svoje živote i porodice te da na tim temeljima i zajedništva, građanskog društva i antifašizma odgajamo buduća društva – rekao je premijer Hodžić.

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Šadić se stavio u službu odbrane. U aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a potom u oktobru 1992. i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH.

– Građani mu duguju veliku zahvalnost jer je dao veliki doprinos u odbrani Tuzle kao sjedišta regije. Bio je komandant vojne formacije koja je čuvala najveću slobodnu teritoriju. General Šadić je volio svoju državu, svoj Čelić i svoju Tuzlu – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Imamović.

– Teško je bilo u ratu imati empatiju, pogotovo za lidere koji su donosili važne odluke i u armiji koja nije imala nikakvu podršku i sve je sticala kroz borbe i taj njegov ljudski odnos je plijenio. Uvijek je bio optimista. I kada je bio bolestan bio je optimista – izjavio je general Pleh.

Dženaza i ukop brigadnog generala Hazima Šadića bit će obavljeni u 17 sati ispred Čaršijske džamije u Čeliću.