U Tuzli počeo kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine

tuzla-mladi-medicina11

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine u Bosni i Hercegovini “MediCon” počeo je danas u Tuzli i trajat će do 1. novembra.

Kongres kao službeni projekt Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” pokrenut je s ciljem da studenti i mladi doktori dobiju priliku u pisanju naučnih i naučno/istraživačkih radova, usavršavanju znanja i rada, te razmijene ideje, iskustva i viđenja medicine i srodnih grana.

Na svečanosti otvaranja prisutnim zvanicama i studentima iz 17 država obratio se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, naglasivši da prvi kongres studenata medicine puno znači za Tuzlu koja pokazuje integrativnu moć kao epicentar.

– Važno je da još tokom procesa studiranja pravite mrežu koja povezuje znanje i da međusobno sarađujete. Grad Tuzla će uvijek pružiti podršku u nastojanjima da mladi vode brigu o svojim kreativnim i stručnim potencijalima, te da se nesumnjivim kvalitetima nametnu na objektivnom tržištu novih ideja. Želim da ovaj susret, koji broji oko 250 mladih stručnjaka, rezultira prodorom novih ideja i razmjenom iskustava u cilju izgradnje prosperitetnog bh. društva – istaknuo je gradonačelnik.

Kongres se održava na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Tokom tri dana njegovog trajanja bit će upriličena predavanja profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli koja obrađuju najnovije teme i dostignuća iz svijeta medicine, zatim obilazak Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, te naučno/nastavnih baza.

Također u programu su planirane i studentske sesije koje omogućavaju svim studentima i mladim doktorima izlaganje njihovih radova u obliku postera ili usmenog izlaganja, saopćeno je iz Press službe Grada Tuzla.