U Tuzli spriječen popis imovine bivšem logorašu (FOTO)

BiH

aa_picture_20151109_6749221_web

Članovi Saveza logoraša Tuzlanskog kantona danas su spriječili popis imovine u kući Hasana Čelikovića, bivšeg logoraša koji je tužio entitet Republiku Srpsku (RS) zbog tortura koje je preživio u logoru Batkovići, a čiji je predmet odbačen zbog zastare.

Službenicima Općinskog suda Tuzla, koji su došli da popišu imovinu radi naplate duga za troškove sudova u RS, Čeliković je dozvolio ulazak u kuću i popis pokretne imovine, dok se 40-ak bivših logoraša tome usprotivilo, pa je popis odložen do daljnjeg, nakon čega su službenici napustili dvorište ispred kuće u tuzlanskom naselju Kužići.

aa_picture_20151109_6749218_web

Čeliković je nakon njihovog odlaska poručio da je ˝bio logoraš u Batkovićima tokom rata, a sada, u miru, logoraš je u vlastitoj kući, koju je samo on zna kako sagradio˝.

˝Već 90 dana glavom razbijam orahe razmišljajući kako namaknuti novac u iznosu od 1.500 KM za sudske troškove plus kamate. Da li ovo ima smisla? Nude mi da se nagodim. S kim, s čim i zašto? Zato što sam Hasan i nikako ne mogu biti Pero! Uzeli su mi sve i mladost, i zdravlje, i dostojanstvo, a sada hoće da mi iznose kauče. Nezaposlen sam i jedva sam napravio svojoj porodici krov nad glavom˝, rekao je Čeliković, koji živi sa suprugom Refijom i dvojicom sinova, a svi su nezaposleni.

aa_picture_20151109_6749222_web

Još jedan bivši logoraš, Mirsad Gavranović, koji je također bio zarobljen i mučen u Batkovićima, smatra da ˝imovinu trebaju popisivati službenici iz Banje Luke˝.

˝Neka oni dođu u što većem broju, neka ne bacaju ljude iz Tuzle da izgube glavu! Kada Vrhovni sud BiH i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donesu konačne odluke, onda ćemo plaćati ako tako presude. Sve nas logoraše, koji smo tužili Republiku Srpsku zbog zatvaranja u logore i mučenja, čeka ovo isto. Poručujem našem sudstvu da ne preuzima predmete iz Banjaluke, jer sam bio tamo i za dva minuta se završi predmet, tj. odbiju naše tužbe˝, izjavio je Gavranović.

aa_picture_20151109_6749220_web

Prema izjavi Huseina Jusufovića, predsjednika Saveza logoraša TK, na ovom području je registrovano 2.000 bivših logoraša, dok se procijenjuje da je stvarni broj zlostavljanih ljudi duplo veći.

Inače, nedavno je Hasan Rizvanović iz Vlasenice, bivši logoraš čiji je predmet protiv Republike Srpske također odbačen zbog zastare, platio sudske troškove. Rizvanović je u ranijem razgovoru za AA izjavio da su mu drugovi skupili 2.050 KM koliko je platio.

aa_picture_20151109_6749219_web

Savez logoraša BiH odlučio je 8. oktobra da se obrati bh. javnosti zbog činjenice da se nad njihovim članovima nakon ratnog perioda 1992.-1995., kako tvrde, nastavljaju zločin i tortura. Navode da kao nagradu za to što su ostali živi dobijaju rješenja na svoje tužbe od sudova iz RS da moraju platiti troškove procesa, a uskoro očekuju iste presude i na sudovima u Federaciji BiH.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, logoraši su podnijeli preko 30.000 pojedinačnih tužbi uglavnom prema Republici Srpskoj, mada ima i desetak posto onih koje su podnesene prema Federaciji BiH.