U UKC RS izvedena složena interventna kardiološka procedura

UKC RS – operacija

U Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas je Florim Cuculi, eminentni interventni kardiolog iz Kantonalne bolnice u Lucernu u Švajcarskoj, zajedno s timom domaćih ljekara izveo složenu interventnu kardiološku proceduru – otvaranje hronične totalne okluzije koronarne arterije, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj izvođenja ove procedure je poboljšanje protoka krvi u srce, a izvodi se kod pacijenata s hroničnim začepljenjima krvnih sudova oko srca, u slučajevima kada nijedna druga procedura ne može dovesti do prohodnosti najvažnijih krvnih sudova.

Florim Cuculi u obraćanju novinarima izrazio je zadovoljstvo što je operacija prošla dobro i objasnio je da se u proceduri ugradnje stenta koristi novi balon, koji se proizvodi u Švajcarskoj. Ovakvi baloni pod visokim pritiskom otvaraju kalcifikovane arterije.

Saša Lončar, šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC RS, objasnio je da su ljekari u slučaju pacijenta koji je rođen 1954. godine u dva navrata pokušavali s drugim balonima koji su dostupni na našem tržištu.

“Nismo uspjeli da otvorimo tu arteriju dok nismo uspjeli da dođemo u kontakt s Cuculijem i do ovog balona. Danas smo imali priliku da radimo proceduru za koju mislim da ni u jednom drugom centru na Balkanu ne bi mogli uraditi, jer nemaju taj balon i rutinski ćemo ih koristiti ubuduće”, kazao je Lončar.

Dodao je da se nada da će se nakon uspjeha u UKC RS ova procedura koristiti i u drugim centrima u RS i šire.

“Ovo je prva procedura u ovom regionu i što je najvažnije naš pacijent imati višestruku korist od ove procedure”, rekla je Tamara Kovačević Preradović, načelnik Klinike za kardiologiju UKC RS.

Ljekari su objasnili da zahvaljujući korištenju balona pod visokim pritiskom u mogućnosti su da na jednostavan način savršeno postave stent.

“Postoje i drugi način, ali su mnogo komplikovaniji i nepraktični”, rekao je Cuculi.

Lončar je istakao da je pacijent prethodno više puta hospitalizovan zbog bolova u grudima, ali da se očekuje da više neće imati nikakve simptome.

Prema riječima Lončara, od početka godine u UKC RS je urađeno 1.800 procedura, a procjenjuje se da će za osam posto od ukupnog broja pacijenata ubuduće biti korišteni novi baloni pod visokim pritiskom.

Stučnjaci su istakli i da ne važno preduprijediti potrebu za ovakvim zahvatom, ali da to treba činiti od najmlađeg uzrasta, odnosno učiti djecu da vode zdrav život i da se zdravo hrane.

“Bez obzira što je veliki broj centara koji ugrađuju stentove veliki naglasak je upravo na primarnoj prevenciji, jer ono što od pamtivjeka postoji u medicini je – bolje spriječiti nego liječiti. Ne možete spriječiti genetiku, godine, ali možete modifikovati faktore rizika kao što su šećer, pritisak i masnoća, te pušenje”, kazao je Lončar.