Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U UKC tvrde da nije bilo slučajeva ugriza zmija otrovnica

BiH

zmija_elektroditribucija_tuzla

Najezda zmija primjetna je širom BiH. Nedavno je na parkingu tuzlanske Pivare ubijen poskok, zmije su viđene i u koritu rijeke Jale, te u Novom naselju, Grabovici i još nekim tuzlanskim naseljima.

U naselju Vrapče, u blizini “Elektrodistribucije” Tuzla, jučer je ubijena zmija duža od metra. Vozač je automobilom prešao preko zmije, ali je ostala živa, da bi je potom ubio štapom.

Na snimku se ne može ustanoviti o kojoj vrsti zmije se radi. Pretpostavlja se da je riječ o smuku, mada nije isključeno ni da je otrovnica.

U UKC Tuzla kažu da nije rijekost da dođu pacijenti sa zmijskim ugrizom, ali da su uglavnom u pitanju slučajevi u kojima se ne radi o otrovnicama, mada je ranijih godina bilo i takvih, ali bez posljedica.

– Situacija nije ništa drukčija u odnosu na prethodne godine. Unazad tri mjeseca nismo imali slučaj da je nekoga ugrizla otrovnica – izjavila je dr. Dilista Piljić, specijalista infektolog iz UKC Tuzla.

U Klinici za infektologiju ovog centra kažu da u slučaju ujeda otrovnice, što se može primijetiti po kožnom krvarenju i jakim bolovima, osoba treba što prije da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu, gdje će žrtvi pružiti adekvatnu pomoć, uključujući i hospitalizaciju.

S obzirom na to da je minulih dana objavljeno kako u Federaciji BiH nedostaje seruma protiv zmijskog ujeda, u UKC Tuzla navode da ga ima za hitne slučajeve, rečeno je Feni.