Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U USK-u vodostaji rastu, stanje na akumulacijama na Neretvi pod kontrolom

bihac poplave 5

Obilne padavine, koje ne prestaju već nekoliko dana, prozrokovale su poplave u pojedinim dijelovima nekoliko općina Unsko-sanskog kantona (USK), ali situacija za sada nije alarmantna.

– U odnosu na jučerašnji dan, došlo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima prve i druge kategorije na području USK-a. Vodostaji rijeka Une i Sane, nisu dostigli kritičnu tačku, ali su poplave izazvale manje rječice na području općina Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa – kazao je za Fenu pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) USK-a Muhamed Pečenković.

Po njegovim riječima izlili su se potoci, koji su poplavili većinom poljoprivredno zemljište, ali i stambene objekte. Međutim, u većini slučajeva uzrok su podzemne i oborinske vode, odnosno neočišćeni i zatvoreni propusti.

Stanje je trenutno najteže na području naselja Tržac i Tržačka Raštela u općini Cazin, gdje je poplavljena i putna komunikacija.

U Bosanskoj Krupi zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlijevanja potoka, koji su poplavili i stambene objekte.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une oštećen je i drveni most u centru grada, čijim bi rušenjem moglo doći u pitanje i snabdijevanje vodom građana, jer je ispod mosta postavljena vododvodna infrastruktura, koja povezuje lijevu i desnu stranu općine.

Teška situacija je i u gradu Bihaću, gdje je od oborinskih voda došlo do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih i stambenih objekata, u mjesnim zajednicama: Pokoj, Čavkići, Vedro Polje, Golubić i Kamenica.

Neretva

Vodostaj rijeke Neretve u posljednjih 12 sati, prema mjerenjima na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru, porastao je za oko 4,7 metara.

Kako je priopćeno iz Operativnog centra Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, stanje na hidroakumulacijama na Neretvi je stabilno i pod kontrolom.

Radi se na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija hidroelektrana koje, kako se navodi u priopćenju, neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra u nizvodnom području.

Obilna kiša u protekla 24 sata izazvala je brojne probleme građanima Mostara. U četvrtak ujutro najteža situacija bila je naselju “Eksperiment”, zatim u Dubrovačkoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Ilićkoj ulici, te Bakijinoj luci, dok je bujica s Raške Gore poplavila dijelove prigradskog naselja Raštani.

Poplavljen je veći broj stambenih, podrumskih i garažnih prostora, a pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar tokom noći i danas su na stalnim intervencijama na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Također, uslijed obilnih oborina na izvoru rijeke Radobolje došlo je do blagog zamućenja pa se preporuča prokuhavanje vode za konzumaciju, posebno kad su u pitanju mala djeca i starije osobe, navode iz Civilne zaštite.

Sava

Na većini vodotoka na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH u posljednjih šest sati zabilježen je manji porast vodostaja.

Zabilježen je i trend opadanja vodostaja na pojedinim vodotocima (Tinja, Vrbas, Usora).

Vrijednosti satnog povećanja vodostaja kreću se od jedan centimetar po satu do četiri.

Nešto veći trend porasta zabilježen je na srednjem dijelu toka rijeke Bosne na području Maglaja koji je uslovljen oticanjem i prilivom voda s uzvodnih pritoka rijeke Bosne.

Prema procjenama baziranim na raspoloživim meteorološkim prognozama i podacima iz Informacionog sistema voda, ne očekuju se izlijevanja vodotoka iz korita izuzev bujičnih vodotoka.

Na dijelu rijeke Save koji je u nadležnosti Agencije za vodno područje rijeke Save registrovan je porast vodostaja od četiri do pet centimetara po satu, saopćeno je iz te agencije.