Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

duboki potok

U uskom planinskom lancu pronađeni ljudski ostaci, u njega se spuštaju alpinisti SIPA-e (FOTO)

ekshumacija-duboki-potok

Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja

Na lokalitetu Duboki Potok, u općini Kneževo, u toku je proces ekshumacije, kojim koordinira tužitelj Posebnog odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH, uz stručnog suradnika koji se nalazi izravno na lokaciji.

Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja.

Prema operativnim podacima, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koji su se tokom 1992. godine, pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U saopćenju se navodi da se radi o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po naredbi Tužiteljstva BiH prethodno deminirana, a potporu u procesu traženja posmrtnih ostataka, pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Na terenu se nalazi i ljekar patolog sudbene medicine, predstavnik MRMKS terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”,  predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS koji osiguravaju lokaciju.

U potrazi za posmrtnim ostacima, koriste se užad i specijalistička oprema.

Rad na ekshumaciji intenzivno se nastavlja, navodi se u saopćenju.