Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nepotpuni sastav

U Ustavnom sudu BiH još ne znaju kad bi se mogao očekivati izbor novih sudija

ustavni sud bih ss

Sastav Ustavnog suda BiH čini devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (USBiH), nakon odlaska u penziju sudija – Mate Tadića i Miodraga Simovića, radi u nepotpunom sastavu, što iziskuje promptno djelovanje nadležnih zakonodavnih organa u BiH na prevazilaženju novonastale situacije, odnosno na planu popune ovog suda.

– Imajući u vidu novonastalu situaciju, prouzrokovanu odlaskom u penziju uvaženih sudija Mate Tadića i Miodraga Simovića, USBiH je blagovremeno preduzeo određene korake i aktivnosti kako bi spriječio zastoj u radu Suda u Velikom vijeću, koje, prema Pravilima USBiH, odlučuje u sastavu od šest domaćih sudija, a dok se ne izaberu nove sudije – rečeno je Feni u Ustavnom sudu BiH.

U tom kontekstu, iz Suda pojašnjavaju kako će na plenarnoj sjednici, koja je planirana za 1. i 2. decembar, razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

Nadalje, preciziraju kako su u tom smislu uključene i međunarodne sudije, te da je priprema plenarne sjednice već uveliko u toku.

Na upit u vezi s procedurom popune Ustavnog suda BiH, iz Suda navode da nemaju bilo kakvu informaciju – kada bi se mogao očekivati izbor novih domaćih sudija od nadležnih zakonodavnih tijela u FBiH i RS (Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodna skupština RS).

– U svakom slučaju se nadamo da će nadležni zakonodavni organi u Bosni i Hercegovini ovom pitanju pristupiti ozbiljno i riješiti ga što prije – poručili su iz Ustavnog suda BiH.

Inače, većina svih članova Ustavnog suda BiH čini kvorum, a odluke se, shodno Pravilima ovog suda, donose većinom glasova svih članova na plenarnoj sjednici i Velikom vijeću, dok Malo vijeće, koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, jednoglasno odlučuje o privremenim mjerama. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i objavljuju se u “Službenom glasniku BiH” te u službenim glasilima entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Sastav Ustavnog suda BiH čini devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Aktuelni saziv Ustavnog suda BiH čine – predsjednica Valerija Galić i potpredsjednici Mirsad Ćeman i Helen Keller, te sudije – Seada Palavrić, Zlatko M. Knežević, Angelika Nussberger i Ledi Bianku, dakle, sedam, umjesto devet sudija kako je to previđeno ustrojstvom tog suda.