Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alija tabaković

U Vijeću naroda RS nije postignut dogovor u vezi izmjena Krivičnog zakonika RS

vijece naroda rs
Foto: BHRT
Vijeće naroda RS

Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan

Vijeće naroda Republike Srpske je razmatralo Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, i nije postignut nikakav dogovor.

-Odbijen je amandman Kluba Bošnjaka i za sutra je zakazana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne Skupštine, koja će pokušati iznaći neko rješenje. Sudeći prema ovome danas sigurno neće moći ništa da se uradi po tom pitanju i konačnu odluku će donijeti Ustavni sud entiteta RS – rekao je Feni predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković.

Odluka na Ustavnom sudu RS

Dodao je da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na Ustavnom sudu RS, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

-Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud – kazao je Tabaković.

Narodna skupština RS je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

Prošao u NSRS-u

Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Prije početka sjednice NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.