U Vogošći uručeni ključevi za šest stanova pripadnicima boračke populacije

vogosca – stanovi za borce
FOTO ilustracija

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas u naselju Rosulje u Vogošći pripadnicima boračke populacije ključeve za šest stanova, a koji su to pravo ostvarili kroz Program dodjele stanova u vlasništvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Ključeve za stanove novoizgrađenog objekta “3D” su preuzele Ramiza Bakal, Mirsada Malagić, Hiba Cicvara i Nevzeta Begić iz kategorije roditelja šehida i poginulih boraca, te supruge šehida i poginulih boraca Almasa Efendić i Aida Nuhanović.

Ramizi Bakal iz Čajniča rješavanje stambenog pitanja znači puno, ali, kako je kazala, ubijeno dijete joj niko ne može vratiti.

“Bili smo u Makedoniji četiri godine i došli smo. Podstanar sam otkad sam došla. Konačno rješavam svoje stambeno pitanje”, rekla je Bakal.

Nevzeta Begić iz Srebrenice koja je tokom rata izgubila sina jedinca, svih poslijeranih godina bila je podstanar u mnogobrojnim sarajevskim naseljima. Nakon deset godina prvi put je trajno riješila svoje stambeno pitanje.

“Prezadovoljna sam. Čekala sam 10 godina otkad sam papire predala, evo sad sam dobila. Molila sam Boga samo da umrem na svome, da nisam podstanar”, kazala je Begić, koja u stan useljava sama.

Stanove je kupilo resorno ministarstvo od Fonda KS za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, nakon pribavljene saglasnosti od Skupštine KS.

“Danas nastavljamo projekat uručenja ključeva za šest porodica, odnosno tri porodice šehida i tri supruge koje se nalaze na rang listi. Od ukupnih 21 ostalo nam je još sedam. To ćemo početkom septembra završiti. Bitna je podrška Skupštine KS da smo i ove godine nastavili projekat. Kroz rebalans budžeta imamo obećanje svih institucija da će se obezbijediti još sredstava da počnemo završavati ovaj proces. Ostalo nam je još negdje 200 stanova da riješimo”, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

On je kazao da razgovaraju s Fondom za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, da oni počnu sa izgradnjom stambene zgrade u kojoj bi obezbijedili stotinjak stambenih jedinica, da to bude zajedničko udruživanje kroz plasman sredstava na tri godine kroz Ministarstvo finansija KS.

Mirza Emirhafizović, vršilac dužnosti direktora Fonda KS za izgradnju stanova, istakao je da će Fond koji učestuje u projektima Vlade KS za rješavanje stambenih pitanja, kako mladih tako i boračke populacije, i u narednom periodu nastojati riješiti još stambenih pitanja u izgradnjom dva objekta sa po 90 stanova.