Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza 421 uzorka

U KS tri puta više novozaraženih nego oporavljenih, dvoje umrlo

Svakodnevica na Sarajevskim ulicama
29.09.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Svakodnevnica u gradu Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije

Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 429.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 50 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena s hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećao na 89.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.650 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 30. septembra do 14. oktobra ove godine, naloženo je 1.009 samoizolacija.

”Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih SARS-COV-2 virusom, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno upućuje apel stanovništvu za pojačano poštivanje svih higijenosko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog stožera/štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja“, navodi se u saopćenju objavljenom na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da je na snazi Naredba Federalnog kriznog stožera/štaba od 1. oktobra 2020. godine.