Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zadnjih godinu i po Sarajlije broje 401. dan redukcija vode

vlada_ks_redukcija_vodovod_

Prema zvaničnim podacima KJKP Vodovod i kanalizacija, od 4. marta 2016. godine do danas, grad Sarajevo je bio opterećen redukcijama vode 401 dan, piše Žurnal.info.

U mjesecu januaru ove godine građani glavnog grada BiH bili su najviše uskraćeni vodosnabdijevanjem, čak 28 dana. U proteklih 18 mjeseci, Sarajevo je mjesečno u prosjeku ostajalo dvadeset i više dana bez vode.

Također za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala ove godine, grad je bio pod redukcijom 7 od 8 dana, a prošle godine redukcija je bila svakodnevni “gost” SFF-a.

Elmedin Konaković postao je premijer Kantona Sarajevo u martu 2015. godine. Iako je najavljivao brza rješavanja problema vodsnabdijevanja, prošlo je više od dvije i po godine, ali ništa od toga.

„Mi smo jučer definirali strategiju rada Vlade u naredne četiri godine. Ovdje imamo jako mnogo problema. Malo ćemo stegnuti kaiš kao Vlada i tim primjerom pokazati da primjenjujemo mjere štednje” kazao je Konaković tada, po dolasku na premijersku funkciju u martu 2015. godine.

Kaiš je očigledno stegnut, jer građani Sarajeva ogorčeni što nemaju vode, odlučili su se na potpisivanje peticije za kolektivnu tužbu protiv VIK-a. Istovremeno iznose probleme koje im stvara redukcija:

– Redukcija ko u ratu. U ratu kanister pa sam znala gdje ću otići vode da donesem, a sada nema odakle da donesem vode. Nema ni tih pumpi, ni bunara ni ništa, kanister, kante, lonce, ne zna se kad će nestati u koje vrijeme. Zna se ko je odgovoran problem se neće riješiti, jer mi ćutimo. A odgovorni sebi imaju vodu, od hadžija, pa hadžinica, pa svih redom – kaže stanovnica glavnog grada Igbala Beganović.

– Bude mutna voda kad je redukcija, pa kad dođe onda pustim sve pipe da odiđe, često prokuhavam da se napijem… Trudnice i djeca su ugroženi, valja djeci dati ovakvu vodu. Oni moraju kupovati vodu, moraju prelaziti na neke alternative, a sve košta – kaže Sarajlija Vahid Salak.

Premijer Konaković najavio je i kreditna sredstva, kojim će se navodno dodatno ubrzati popravke vodovodne mreže.

„Ubrzo počinjemo rekonstrukcije u još nekoliko opština. Do kraja godine očekuje se realizacija EBRD kredita u iznosu od 60 miliona KM kojim ćemo rekonstruisati najveći dio mreže, zamijeniti cijevi i ugrađivati vodomjere“, rekao je Konaković u julu ove godine.

Ipak iz Udruženja „Eko akcija“ kažu da će sve što se bude dešavalo po pitanju ove problematike, koristiti u predizborne svrhe, te da je kredit o kojem je govorio premijer Konaković još na čekanju.

– Kredit se ganja već 9 godina, bio je već odobren 2014. godine, pa ga je ista postava u Kantonu iz nekog razloga odbila. Procedura je još u toku, kredit još uvijek nije operativan, čeka se odobrenje federalnog Parlamenta. Na žalost nema nikakvih garancija da će taj kredit biti utrošen kako treba. Naše društvo je u takvom stanju kad troše marku javnog novca, od tog novca se gomila ukrade – ističe Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.