BiH

tema i izborni zakon

U Zagrebu se sastali Čović i Plenković, objavljeni su detalji razgovora

27/12/2022

Zvaničnici su prilikom sastanka razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon Općih izbora, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zvaničnici su prilikom sastanka razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon Općih izbora, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Razgovarali su i o značaju pridruživanja Hrvatske schengenskom prostoru i europodručju od 1. janura 2023.

Čović je istaknuo kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon Općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Naglasio je kako pitanje izmjena Izbornog zakona BiH ostaje otvoreno pitanje, koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci.

Izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini.

Pritom je naveo i važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH.

Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara na čelu s Borjanom Krišto. Zahvalio je još jednom visokom predstavniku Christianu Schmidtu na intervenciji u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda, kao i za funkcionalnost BiH.

Poručio je da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj Bosni i Hercegovini te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Podsjetio je da se i na posljednjim Općim izborima ponovno dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši kako nakon političkih pregovora očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.