BiH

Tri osobe zaražene

U Zapadnohercegovačkom kantonu u izolaciji će biti oko 1.000 ljudi

25/03/2020

Rečeno je i kako Dom zdravlja te MUP rade detaljan popis svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim

U Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) tri su osobe inficirane novim koronavirusom, a u toku je izrada spiska svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

– Za sada imamo ukupno tri pozitivne osobe na koronavirus, dva testa bila su negativna, ali su te osobe i dalje u samoizolaciji. Danas smo testirali četiri osobe, popodne bi trebali biti gotovi nalazi – kazao je na konferenciji za novinare kantonalni ministar zdravstva i socijalne skrbi Tomislav Pejić.

Dodao je da je uvidom u njemačko i hrvatsko javno zdravstvo utvrđeno da su dvije osobe u tim državama, koje su bile u kontaktu s provozaraženom iz Širokog Brijega, sada u samoizolaciji te da za sada nemaju simptome infekcije koronavirusom.

Rečeno je i kako Dom zdravlja te MUP rade detaljan popis svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

– Imat ćemo otprilike popodne oko hiljadu ljudi koji će biti u samoizolaciji – kazao je Pejić.

On je apelirao na građane da mjerodavnim prijave ako imaju saznanja o osobama koje su bile u kontaktu s oboljelima iz Širokog Brijega.

Predsjednik kantonalne vlade Zdenko Ćosić poručio je kako se već danas “svi trebamo ponašati kao da već imamo koronavirus, ako želimo spriječiti njegovo širenje”.

– Pronađen je prostor u Širokom Brijegu za zaražene osobe kojima neće trebati liječenje, a opremanje tog prostora je u toku – dodao je Ćosić.

Vezano za zabranu kretanja u noćnim satima, Ćosić je kazao kako se većina građana pridržava propisanih mjera, iako je primjetna zloupotreba dozvola za kretanje na području ZHK-a.

– Ta dozvola služi isključivo za otići s posla kući, ne može biti alibi za druženje u nekim lokalnim gostionicama ili lovačkim društvima. Od danas će MUP prekršitelje mjera kažnjavati i javno objaviti njihova imena – kazao je Ćosić.

Direktor Uprave civilne zaštite ZHK-a Drago Martinović pozvao je medije da ne šire lažne vijesti, istaknuvši kako će svim medijima biti dostupan te će im proslijediti nove informacije o širenju koronavirusa na prostoru ZHK-a čim ih bude imao.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.