Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti BiH

U željezari u Ilijašu uništeno 1.400 prikupljenog i zaplijenjenog oružja

Foto: MSBiH

Ovim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i predanost pružanju održivog rješenja problema zaplijenjenog oružja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH

Radi poboljšanja javne sigurnosti, nadležne policijske agencije u Bosni i Hercegovini danas su u željezari u Ilijašu uništile oko 1.400 komada oružja i dijelova oružja. Policijske agencije su prikupile malo i lako oružje kroz svoje redovne policijske aktivnosti. Istovremeno, dio vatrenog oružja su dobrovoljno predali i građani Bosne i Hercegovine.

Akciju uništavanja oružja koje se nalazilo u skladištima policijskih agencija u BiH organiziraju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Podrška EU

Ovim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i predanost pružanju održivog rješenja problema zaplijenjenog oružja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Alfredo Strippoli izjavio je da su oblast kontrole malog i lakog naoružanja i borba protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem izuzetno važni za sigurnost građana BiH, ali i šire za cijelu EU.

Foto: MSBiH

-Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspješni. Evropska unija ostaje predana i spremna da dodatno podrži nadležne u BiH u nastojanjima da učinkovito kontroliraju proliferaciju i nezakonitu trgovinu malim i lakim oružjem. Ured EU u BiH će na tom putu i dalje biti snažan partner građanima i institucijama BiH – kazao je Strippoli.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto kazao je kako je od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno uništeno oko 27.100 komada i dijelova oružja.

Foto: MSBiH
Ermin Pešto

-U proteklom periodu smo bili svjedoci tragičnih događaja u kojima je korišteno ilegalno oružje. Današnjom akcijom šaljemo i poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posjedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini – kazao je Pešto.

Foto: MSBiH

Sylvain Merlen, vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP u BiH, istakao je da ta organizacija već dugi niz godina kontinuirano podržava nadležne institucije u aktivnostima kroz koje se adresiraju ključna sigurnosna pitanja koja proizilaze iz neadekvatne kontrole malog oružja i lakog naoružanja.

Foto: MSBiH
Sylvain Merlen

-Ova aktivnost se preklapa s nedavno započetom kampanjom za podizanje svijesti o opasnostima od malog oružja i lakog naoružanja koju, uz podršku UNDP-a, provode nadležne policijske agencije u cijeloj BiH – kazao je Merlen.

Problem oružja u BiH

Ovom akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano oružje te oružje u nezakonitom posjedu, predstavljaju za svakodnevnu sigurnost svih građanki i građana. U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.

Provedbom ovih aktivnosti Bosna i Hercegovina nastavlja svoju predanost provedbi ciljeva navedenih u Mapi puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu do 2024 (Mapa puta) i Strategiji za kontrolu malog i lakog oružja u Bosni i Hercegovini 2021.-2024.

Ovaj događaj je organiziran u okviru IPA projekta Evropske komisije “Podrška jačanju borbe protiv nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem (SALW) na Zapadnom Balkanu”.