Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Željeznicama RS zapošljavanje bez konkursa i stručnosti

BiH

zeljeznice rs

Iako su Željeznice Republike Srpske (RS) na kraju 2014. godine imale ukupni akumulisani gubitak u iznosu od čak 263,3 miliona KM i veći broj zaposlenih u odnosu na plan, to javno preduzeće primalo je i nove radnike i to bez konkursa.

Na ove nepravilnosti u radu ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u.

– Nasuprot planiranom smanjenju broja zaposlenih, u 2014. izvršen je prijem 139 novih radnika. Od ukupnog broja novoprimljenih radnika, 104 ih je zasnovalo radni odnos bez objavljivanja konkursa, što nije u skladu Zakonom o radu i Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH, jer su narušeni principi jednakosti pri zapošljavanju i transparentnost slobodnih radnih mjesta. Navedene nepravilnosti pri zapošljavanju radnika su konstatovane i prethodnim revizijskim izvještajem – naglašava se u izvještaju revizije.

U tom javnom preduzeću za napredovanje nije bila potrebna ni stručna sprema.

– U revidiranoj godini značajan broj radnika koji nemaju odgovarajuću kvalifikaciju (ukupno 630 zaposlenih) raspoređen je na radna mjesta s višom stručnom spremom, što je suprotno članu 9. Opšteg kolektivnog ugovora, upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u.

I prilikom raspoređivanja radnika na druga radna mjesta s nižim koeficijentom zadržavan je viši koeficijent s prethodnog radnog mjesta, što nije u skladu s članom 90. Zakona o radu.

To su samo neke od nepravilnosti zbog kojih je revizija za poslovanje Željeznica u RS-u u 2014. godini dala mišljenje s rezervom.