Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zemaljskom muzeju mnoštvo sadržaja povodom Dana muzeja

zemaljski muzej

Povodom međunarodnog Dana i Evropske noći muzeja, 21. maja, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pripremljeno je mnoštvo zanimljivih sadržaja za posjetioce. Muzej će biti otvoren od 10.00 sati do ponoći, a ulaz je besplatan.

Na Odjeljenju prirodnih nauka Zemaljskog muzeja BiH bit će otvorena izložba fotografija „Magični svijet insekata“, čiji je autor kustos entomolog Dejan Kulijer.

Izložba se otvara u 18 sati, a na njoj će biti predstavljeni insekti iz cijelog svijeta, uključujući neke od najvećih i najmanjih vrsta na planeti. Pored fotografija koje oslikavaju raznovrsnost i tajne života insekata u BiH, te bogatstva entomološke zbirke Zemaljskog muzeja BiH, na izložbi će biti predstavljeni i živi primjerci insekata i zanimljivi aspekti razvitka, života i evolucije ovih fascinantnih organizama. Najmlađe posjetioce posebno će obradovati modeli insekata u Botaničkom vrtu koji predstavljaju nekoliko atraktivnih i interesantnih vrsta uvećanih i više desetina puta u odnosu na prirodnu veličinu. Partner izložbe je galerija Blackbox.

Sve stalne izložbene postavke Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorene za posjete. Novitet je to što će izložba „Život i kultura gradskog stanovništva Bosne i Hercegovine u 19. stoljeću“ na Odjeljenju za etnologiju biti obogaćena zvučnom pratnjom popularne gradske muzike iz naznačenog razdoblja. Ansambl Etnoakademik održat će koncert koji počinje u 19 sati.

Izložen će biti i originalni primjerak Hagade, i to u periodima od 10.30 do 11.30 sati i od 21.00 do – 23.00 sata.

Od 1977., povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, u muzejima širom svijeta organizuje se niz prigodnih programa. Značajno je istaći činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima svijeta – preko 35.000 muzeja u oko 145 država. Tema koja je ove godine izabrana je “Muzeji i kulturni pejzaži“.