Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zenici otklonjen kvar na kotlu za grijanje grada

BiH

grijanje hladnoca (1)

Na području grada Zenice, zbog kvara na jednom od kotlova u pogonu ArcelorMittala, došlo je do višednevne redukcije u isporuci toplotne energije za grijanje stambenih i poslovnih prostora.

-Kako smo i najavili tokom jutarnjih sati, nakon danonoćnog rada naših timova na sanaciji kotla ‘broj dva’, sve aktivnosti su završene, te su izvršene sve pripreme i kotao je pokrenut. Normalizacija stanja isporuke toplinske energije za grijanje grada očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima – kazala je za Fenu direktorica za komunikacije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović.

Još se ne zna da li će u proizvodnju toplote, zbog enormno niskih temperatura zraka, biti puštena oba kotla ili će jedan ipak biti u rezervi u slučaju, kako je navela, da se ponovno desi kvar.

Nakon što je popravljeni kotao ponovno upaljen, očekuje se brza stabilizacija daljinskog gradskog grijanja.

Prema informaciji iz Javnog preduzeća “Grijanje Zenica”, koje vrši distribucije toplote za široku potrošnju, tokom redukovane isporuke toplote u distributivnu mrežu se slalo duplo manje toplote nego što se inače distribuira.

-Očekujemo da će se tokom večernjih sati stablizirati isporuka toplote i da će korisnici u toku večeri i noći imati normalno grijanje. Dobro je da nam se isporučivala redukovana količina toplote, tako da nismo imali teže kvarove kakve smo imali prošli put kada su temperature pale ispod nule i sada imamo mlake radijatore – rekao je Feni tehnički direktor JP “Grijanje Zneica” Ervin Bošnjak.