U Zenici se održava akcija doniranja kose za djecu oboljelu od raka

kosa

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizovalo je danas u okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa” akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. Akcija šišanja i doniranja kose održava se u holu Shopping centra “Džananović” u Zenici i trajat će do 18 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” rekao je kako je ovo izuzetno bitna akcija ne samo za oboljelu djecu nego i za njihove roditelje i cijelu zajednicu.

“Ova akcija je posebno bitna za djevojčice kojima jako teško padne gubitak kose i njihovim roditeljima, te ovakav vid podrške je izuzetno važan i zbog toga je ova naša kampanja, akcija i radionica koju smo pokrenuli ima veliku važnost. Koliku podršku građana imamo govori činjenica da imamo preko 1.000 doniranih kosa, preko 20 napravljenih perika i to dovoljno govori da je ovaj projekat izuzetno koristan te da od njega korist imaju i bolesna djeca, njihovi roditelji i cijela zajednica”, rekao je i naglasio kako je sljedeća akcija u Banja Luci, zatim Mostaru te Sarajevu, krajem godine”, rekao je Kubat.

Dodao je kako se svi roditelji čija djeca su izgubila kosu zbog malignih bolesti ili usljed drugih bolesti mogu javiti udruženju kako bi se obezbijedile perike za tu djecu.

“Ono što je važno reći je da ćemo nastaviti ovaj projekat i pozivamo sve roditelje čija djeca imaju privremeni gubitak kose radi nekog maligniteta ili trajni gubitak kose usljed nekog autoimunog oboljenja da nam se jave kako bismo potpuno besplatno obezbijedili perike za tu djecu”, dodao je Kubat.
Seida Hamzić rekla je kako nije razmišljala o doniranju svoje kose za potrebu izrade perika.

“Krenula sam na posao i vidjela ovu akciju doniranja kose. O ovome sam već razmišljala kada je akcija bila u Tuzli, onda sam odlučila da svoju kosu doniram. Kome god da pomognem, to je dobro. Za ovakve stvari se uopće nije teško odreći kose”, rekla je Hamzić.

Dvadesetdvogodišnja Nejra Musić prije pet godina susrela se sa gubitkom kose usljed maligne bolesti, te učestvuje na akcijama poput današnje kao članica udruženja.

“Bila sam na većini ovih akcija i moram reći da je neopisiv osjećaj kad ljudi izlaze u susret i pomažu i da će sutra dječica koja su bolesna imati sutra osmijeh na licima jer neće se morati nositi sa gubitkom kose onako kako sam to ja prije 5 godine. To je težak trenutak, posebno nama djevojkama, i iako djeca možda nisu toliko svjesna toga, mi starije djevojčice i djevojke to teško podnosimo. U našem vremenu, prije 5 godina nije bilo ovakvih akcija i ja sam zahvalna kao da sam i ja tada dobila kosu. Zahvalna sam svim građanima Zenice, zahvalna sam svima koji na našu adresu šalju kosu i hvala svima koji doniraju kosu”, rekla je Musić.

Dvanaestogodišnja Minela Karić iz Zenice odlučila je donirati svoju kosu na današnjoj akciji u Zenici.

“Htjela sam da i ostala djeca imaju kosu. Moja kosa će narasti, a neka djeca ne mogu imati svoju kosu te sam odlučila da svoju kosu doniram. Čula sam za ovu akciju i kada sam čula da će akcija biti u Zenici htjela sam da i ja to uradim”, rekla je Karić.

Atifa Buldić-Bešić majka je djevojčice koja se liječi, kao i koordinatorica za saradnju sa UKC Tuzla te članica udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, rekla je kako je današnja akcija u Zenici peta javna akcija po redu.

“Akcija u Zenici je peta javna akcija šišanja i doniranja kose koja se vodi u okviru projekta ‘Moja kosa, tvoja kosa’, projekta koji je nastao na ideji gdje radimo sa djecom oboljelom od raka i koja u procesu liječenja izgube kosu i to je jedna od najtežih stvari, psihološki, s kojom se djeca susreću. Mi smo odlučili pokrenuti projekat u okviru kojeg bi pravili perike za djecu i olakšali traumu radi gubitka kose. Krenuli smo po velikim gradovima BiH, gdje smo tražili donatore uz uslove da se donira minimalno 30 centimetara kose, hemijski netretirane kose i u startu smo bili skeptični po pitanju donatora. Pokazalo se da takvih donatora ima mnogo, a 70% donatora su djeca koja su spremna da se odvoje od svoje kose kako bi pomogli svojim vršnjacima”, rekla je Budlić-Bešić.

U okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa”, do sada su uručene 23 perike.

“Do sada smo uručili 23 perike korisnicima i imali smo preko 1000 donatora i taj broj smo nedavno premašili, a u okviru ovih javnih akcija imali smo preko 400 donatora u Sarajevu, Tuzli, Vitezu, Tešnju i danas Zenici. Nadam se da ćemo dostići broj od oko 100 donatora danas, što je otprilike neki prosjek po jednom gradu. Mi smo do sada imali saradnju sa pojedinačnim frizerskim salonima ili udruženjima frizera, a to smo danas uspjeli i u Zenici, jer je Udruženje frizera ZDK dalo svoju podršku ovom projektu koji su donirali svoje usluge šišanja”, izjavila je Buldić-Bešić.

Perike koje se doniraju su besplatne, a u okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa”, održavaju se i radionice na kojima se obučavaju vlasuljari koji kasnije prave perike za ovo udruženje.

“Potpuno besplatno dajemo perike djeci koja su privremeno ili trajno izgubila kosu, to nisu samo djeca koja su izgubila kosu usljed hemoterapije nego i djeca širom BiH koja izgube kosu usljed nekih drugih faktora. Za jednu periku, iskusnom vlasuljaru treba oko 7 do 8 dana te je za jednu periku je potrebno od 8 do 16 donatora kose. Amateru vlasuljaru, kakav je slučaj kod nas, jer imamo radionice gdje obučavamo vlasuljare koji će kasnije za nas praviti perike, potrebno je i do mjesec dana”, istakla je Buldić-Bešić.