U Žepi položen kamen-temeljac za Memorijalni centar (FOTO)

BiH

zepa memorijalni centar (5)

Kamen-temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti izgrađen u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe, nekadašnje ratne enklave u istočnoj Bosni, postavljen je danas u prisustvu velikog broja ljudi.

Svečanosti kojom je najavljen skori početak radova prisustvovali su i federalni ministri za boračka pitanja, odnosno izbjeglice i raseljena lica, Salko Bukvarević i Edin Ramić, koji su najavili podršku ovom projektu, te drugi zvaničnici lokalnih i entitetskih vlasti, predstavnici IZ u BiH, kao i jedan broj povratnika i porodica žrtava agresije na BiH.

Ploču sa natpisom „Memorijalni centar Žepa“ postavili su Esma Palić, supruga ratnog komandanta odbrane Žepe Avde Palića, Idriz Hajrić, otac predsjednika Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda ef. Hajrića, i Hamida Imamović, supruga Amira Imamovića, ratnog komandanta Civilne zaštite Žepa.

zepa memorijalni centar (1)

„Medžlis IZ Žepa se opredijelio da, ako Bog da, ove godine realizira projekat izgradnje Memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi. Mnogo je razloga za to, a prije svega, to je dug prema našim šehidima, borcima i civilima koji su izgubili živote u zaštićenoj zoni UN-a. Dodatno nas zadužuje i fetva Vijeća muftija IZ u BiH kojom se prostor Srebrenice i Žepe proglašava svetim bošnjačkim zemljištem i šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom”, rekao je Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

zepa memorijalni centar (3)

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević sa kolegom Edinom Ramićem posjetio je i učenike u područnoj školi u Žepi, te najavio podršku Ministarstva svim braniocima BiH, bez obzira u kojem njenom dijelu živjeli.

“Naša je posebna obaveza, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, i svih nas pojedinačno, da podržavamo izgradnju memorijalnih centara koji podsjećaju na sve nevino stradale u BiH, ali i najhrabrije sinove BiH“, istakao je Bukvarević.

zepa memorijalni centar (2)

„Ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo za boračka pitanja, će već ove godine sufinansirati taj projekat i mislim da ćemo do kraja jula već imati završenu tu prvu fazu. Kasnije ostaje upisivanje imena na mramornim pločama“, dodao je federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić.

Memorijalni centar u znak sjećanja na ubijene Žepljake imaće ovalni oblik i stepeništem će biti povezan sa kompleksom žepske džamije, a uz postojeće mezarje biće izgrađen veliki šehidski nišan te mermerne ploče na kojima će biti ispisana imena poginulih. Na posebnim pločama biće uklesana imena Avde Palića, Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, koji su tokom pregovora zarobljeni na ukrajinskom punktu UNPROFOR-a i predati Ratku Mladiću.