Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas bez gužvi

U Zetri počinje vakcinacija prvom dozom Sinovac vakcina, na raspolaganju 1.500 doza

vakcinacija
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ispred sarajevske Zetre danima nema redove za cjepljenje iz razloga sto nema cjepiva. Docjepljivanje se trenutno vrsi samo za onkoloske pacijente dok ce ostali morati pricekati na nove doze cjepiva. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Glasnogovornik Doma zdravlja Arman Šarkić kaže za Fenu i to da će najvjerojatnije, tokom dana, biti završena revakcinacija tom vrstom vakcina u raspoloživim količinama

Revakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo Pfizer vakcinama nastavljena je u dvorani Zetra, a radi se u dobrom intervalu imunološke prakse.

Glasnogovornik Doma zdravlja Arman Šarkić kaže za Fenu i to da će najvjerojatnije, tokom dana, biti završena revakcinacija tom vrstom vakcina u raspoloživim količinama.

Radi se o revakcinaciji građana koji su prvu dozu te vakcine primili 1. juna ove godine. Agencija za lijekove BiH brzo je odobrila upotrebu serije Pfizerovih vakcina iz posljednje isporuke te su one dostavljene KS, čime je proces revakcinacije mogao početi.

U najavi je i vakcinacija Sinovac vakcinom, koja je donacija Vlade Malezije. Prvom dozom Sinovaca od sutra se imuniziraju građani, prema planu Zavoda za javno zdravstvo.

Po Šarkićevim riječima, Sinovac ima mnogo lakše uvjete skladištenja, ne ovisi od centralnog magacina u Mostaru, koji jedini ima frižider za čuvanje vakcina na temperaturi od minus 70 stepeni koliko je potrebno za čuvanje vakcina Pfizer.

– Za Sinovac je osigurana i vakcina i revakcina. Ukupno imamo 3.000 doza Sinovac vakcine, po 1.500 za vakcinaciju i revakcinaciju – naglasio je.

Član Kriznog štaba i kordinator za vakcinaciju u dvorani Zetra Ademir Spahić kazao je da danas gužve nema, sve protiče u najboljem redu.

Iz Doma zdravlja ranije su zamolili stanovništvo da poštuju termine, koje su dobili u pozivu za revakcinaciju.