Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U znak sjećanja: Maratonci trče 135 kilometara od Tuzle do Vukovara

BiH

Maratonci krenuli na obilježavanje stradanja u Vukovaru (1)

U znak sjećanja na žrtve stradale u Vukovaru prije 24 godine, jutros je iz Tuzle prema ovom gradu u Republici Hrvatskoj krenula grupa maratonaca, koji bi trebali pretrčati 135 kilometara, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa tuzlanske Kapije krenulo je 30 mladića iz Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Sarajeva i Tuzle, među kojima su vojnici, specijalci, policajci, te članovi Atletskog rekreativnog kluba “Rekreativac” i Atletskog kluba “Sloboda Tehnograd”.

Maratonci krenuli na obilježavanje stradanja u Vukovaru (2)

“Cilj je ispred bolnice u Vukovaru, gdje bismo trebali doći večeras oko 21 sat. Ovo je druga godina kako trčimo na obilježavanje godišnjice stradanja vukovarskih civila i nadamo se da ćemo ići i narednih godina, jer bismo voljeli da doprinos obilježavanju koji dajemo na svoj način postane tradicionalan”, izjavio je u razgovoru za AA Dževad Malkić, organizator maratona.

Malkić je dodao i to da je “sport najbolji ambasador i jezik koji svi poznaju”.

Maratonci krenuli na obilježavanje stradanja u Vukovaru (3)

“Našom komunikacijom sportom spajamo dvije države. Zahvaljujem se i kolegama iz Hrvatske koji svake godine dođu na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Imamo odličnu saradnju i naša misija je širenje ljubavi među državama i nacijama”, poručio je Malkić.

Nakon tromjesečne opsade i svakodnevnih granatiranja bivše Jugoslovenske narodne armije, potpomognute paravojnim formacijama, Vukovar je pao 18. novembra 1991. godine u ruke srpskih snaga.