Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekord na radaru

Ubice na cesti: Kroz Sarajevo vozio brzinom većom od dozvoljene na autoputu

Radar

Maksimalna kazna je 1000 KM, dva kaznena boda i zabrana upravljanja motornim vozilom od šest mjeseci

Iako su u proteklom periodu u BiH povećane novčane kazne u saobraćaju, to nije rezultiralo smanjenjem broja pojedinih prekršaja.

Štaviše, došlo je do povećanja broja određenih prekršaja, kao na primjer prekoračenja brzine.

Kako je za Fokus.ba potvrđeno u MUP-u KS, u Sarajevu je u ovoj godini izmjerena i rekordna brzina od čak 134 km/h.

Ukoliko se ima u vidu da je na autocestama u Bosni i Hercegovini zakonom propisana najveća dopuštena brzina od 130 km/h, tim prije je vidljivo u kojoj mjeri je ovaj nesavjesni vozač ugrozio živote stanovnika glavnog grada BiH gdje je ograničenje brzine najčešće 60 km/h.

Stacionirani radari na području KS u prvih deset mjeseci ove godine zabilježili su 44.919 prekršaja  prekoračenja brzine, dok su u istom periodu 2017. godine zabilježili 33.702 ovih prekršaja. Riječ je o povećanju za 11.217 kazni.

„Ove godine  najviše je prekršaja zabilježeno stacioniranim radarom postavljenim na lokalitetu Magistralnog puta M-5, u mjestu Rakovica, na području općine Ilidža“, naveli su za Fokus.ba iz MUP-a KS.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, propisuje sankcije za prekoračenje brzine i to:

– prekoračenje brzine od 10-20 km/h, novčana kazna 50 KM,

– prekoračenje brzine od 20-30 km/h, novčana kazna od 100-300 KM, dva kaznena boda i zabrana upravljanja motornim vozilom od jedan do četiri mjeseca i

– prekoračenje brzine preko 30 km/h, novčana kazna od 400-1000 KM, dva kaznena boda i zabrana upravljanja motornim vozilom od dva do šest mjeseci.

To praktično znači da vozaču koji je kroz Sarajevo vozio brzinom od 134 km/h može biti izrečena maksimalna kazna od 1000 KM, dva kaznena boda i zabrana upravljanja motornim vozilom od šest mjeseci.