BiH

borba s pandemijom

Ublažene mjere u ZDK-a, u Brčkom maske na otvorenom i dalje obavezne

07/05/2021

U vrijeme zabrane kretanja dopušten je rad dežurnih apoteka, benzinskih pumpi u Distriktu koje u tu vrijeme mogu samo točiti gorivo, te rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kojim su dodatno ublažene protivpandemijske mjere u tom kantonu.

Slijedeći jučerašnju naredbu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, naredbom Vlade ZDK omogućeno je okupljanje 30 osoba u otvorenom i 20 osoba u zatvorenom prostoru, dok je ograničenje kretanja pomjereno na period od 23 do pet sati ujutro.

– Pratit ćemo redovno trendove i ako se stanje nastavi poboljšavati te ako budemo imali podršku građana i ovo ne shvatimo kao kraj pandemije, na narednim sjednicama ćemo ići u dodatno popuštanje mjera i normalizaciju života – kazao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić.

Krizni štab je usvajajući Informaciju o epidemiološkoj situaciji u ZDK konstatirao da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna, ali s nastavkom trenda značajnog poboljšanja odnosno smanjenja broja novooboljelih, umrlih i hospitaliziranih pacijenata.

Jupić je iznio podatak da je u periodu od 28. aprila do 4. maja registrirano 157 novih slučajeva oboljenja, tako da sedmodnevna incidenca iznosi 44, što je znatno manje nego prije nekoliko sedmica kada se ta incidenca kretala do 300.

Od ranijih restriktivnih mjera koje je donijela Vlada ZDK, na snazi ostaje zabrana održavanja svadbi i proslava, zabrana muzike uživo i posluživanje nargila u zatvorenim prostorima, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Brčko Distrikt

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na svojoj današnjoj sjednici donio je odluku da se radno vrijeme privrednih subjekata u Distriktu produži do 22 sat, a i dalje je na snazi zabrana kretanje u vremenu od 23 sata do 5 sati ujutro.

U vrijeme zabrane kretanja dopušten je rad dežurnih apoteka, benzinskih pumpi koje u tu vrijeme mogu samo točiti gorivo, te rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Od zabrane kretanja u vremenu od 23 do 5 sati izuzeti su zaposlenici koji obavljaju službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposleni u pravnim osobama u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru također se mogu odvijati do 22 sat, dok je zabranjeno svako organizirano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

Na području Distrikta obavezno je nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom prostoru u grupi od dvije ili više osoba, te održavanje fizičke distance od dva metra, osim članova užeg domaćinstva.

Danas donesene mjere važit će sljedećih 15 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.