Odluka vlade

Učenici BPK od ponedjeljka ponovo u školskim klupama

ucionica_skola fena (1)

Na sjednici je konstatovano da je epidemiološka situacija u kantonu i dalje pogoršana, iako se zbog primjene novih smjernica izolacije, tokom ove sedmice bilježi veći broj oporavljenih

U skladu sa odlukom Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), učenici koji su prvu sedmicu nastave u drugom polugodištu pohađali po online modelu, od ponedjeljka 7. februara ponovo se vraćaju u školske klupe.

Iako je zbog pogoršane epidemiološke situacije preporuka Zavoda za javno zdravstvo BPK bila da se nastava u školama još jednu sedmicu produži po online modelu, krizni štab saglasan je s odlukom kantonalne vlade.

„Vlada BPK jučer je donijela takvu odluku i mi je ne možemo mjenjati ali pratit ćemo situaciju i donositi preporuke. S današne sjednice kriznog štaba od škola je zatraženo da se poštuju epidemiloške mjere kao što je bilo i u prvom polugodištu“ – potvrdio je predsjednik kriznog štaba, ministar zdravstva BPK-a Eniz Halilović.

Na sjednici je konstatovano da je epidemiološka situacija u kantonu i dalje pogoršana, iako se zbog primjene novih smjernica izolacije, tokom ove sedmice bilježi veći broj oporavljenih.

„Trenutno su na području kantona aktivna 254 slučaja koronavirusa, 22 osobe su na bolničkom liječenju od čega deset u KCUS-u, 12 u vanbolničkom izolatoriju gdje je šest osoba na kiseoničkoj potpori, a 350 osoba je u izolaciji i sve to govori o složenosti epidemiološke situacije“ – precizirao je Halilović.

Krizni štab pozitivnim je ocijenio novi model rada Doma zdravlja u Goraždu, nakon ukidanja Covid ambulante.

„Razmatrana i situacija u zdravstvenim ustanovama gdje je model novog rada Doma zdravlja ocijenjen dobrim i ukidanje Covid ambulante će značiti manji pritisak i raspodjelu pacijenta po svim ostalim ambulantama. Naravno, zahvalni smo timu Covid ambulante za sve što je uradio kao i ostalim ustanovama. Krizni štab danas je usvojio je zaključak kojim se od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK traži da obezbjedi novčana sredstva za kupovinu 1.000 brzih antigenskih testova za potrebe zdravstvenih ustanova kako iste građani ne bi morali plaćati“ – kazao je ministar zdravstva BPK-a.