Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Učenici će kod poslodavca obavljati do 25 posto praktične nastave

nsrs_13.sjednica5_200520

Entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je izmjenama propisano da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 posto ukupne praktične nastave

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) nastavljena je danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju po hitnom postupku.

Entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je izmjenama propisano da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 posto ukupne praktične nastave.

Uveden je i termin projektna nastava koja se razlikuje od praktične nastave.

Izmjene se odnose i na razradu daljnjih aktivnosti u vezi sa srednjim stručnim školama i definisanje da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna.

– Pojam umjetnička škola često je bio generalizovan i nije se tačno znalo šta podrazumijeva, a sada smo definisali koja su to zanimanja. U skladu sa tim uveli smo novu struku kultura i umjetnost – naglasila je Trivić dodavši da je data mogućnost da se upis učenika može obaviti i elektronskim putem.

Na dnevenom redu sjednice entitetskog parlamenta je, između ostalog, i Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori po hitnom postupku.

Taj dokument predložili su poslanici vladajuće koalicije – klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i SP-a.

Danas je i dan za glasanje o razmatranim tačkama u protekla dva dana.