Stari problemi u novoj školskoj godini

Učenici iz Glavatičeva bez prijevoza, roditelji ogorčeni: Rekli su da je to čobanska linija

glavaticevo334

Glavatičevo je od Konjica udaljeno 30 kilometara, a pored svih drugih izazova života, suočeni su i s problemom školovanja djece

Nova školska godina donijela je i stare probleme za pojedine roditelje i učenike. Povratnici u mjesto Glavatičevo moraju se i ove godine snalaziti za prijevoz učenika, jer Općina Konjic još nije provela tender, a stanovnici ovog mjesta prinuđeni su osigurati sami prijevoz za 20-tak učenika, piše Patria.

– Svake godine ista priča, zaklinjemo se u dječija prava, a prvo i osnovno je školovanje djece. A, to se krši. Oduzimaju našoj djeci pravo na školovanje. Glavatičevo je povratničko mjesto, ovdje je sve bilo izgorjelo. Kada smo se vratili, sada nas u miru tjeraju – kazao je za Patriju Salko Hebibović, stanovnik Glavatičeva.

Kako tvrdi, kucali su na mnoga vrata, a mnogi su ih čak i vrijeđali.

– Rekli su nam da je to čobanska linija, da djeca nastave očevim stopama, da budu čobani. Pa, kako je moguće da nam se tako kaže. Faktički nam je rečeno da im nismo važni. Šikanirani smo od načelnika općine – dodaje Hebibović.

Glavatičevo je od Konjica udaljeno 30 kilometara, a pored svih drugih izazova života, suočeni su i s problemom školovanja djece.

Prijevoza za osnovce i srednjoškolce nema, tako da su djeca prinuđena stanovati u Konjicu, a nerijetko se zbog toga i njihovi roditelji odsele iz rodnog sela, koje je u ratu spaljeno i koje su s velikom nadom obnavljali.

Neki su morali prodati i imanja. Uprkos tome, oko 20 djece još živi u ovom mjestu.