Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učenici iz Jajca spremaju bojkot nastave

ucenici jajce

Dizanjem ruku većine zastupnika na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona 12. jula odlučeno je da se formira nova srednja mješovita škola u Jajcu, koja će raditi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.

Svoj stav o podjeli škola iskazali su proteklih dana srednjoškolci na mirnim protestima, a od Ivice Jukanovića, predsjednika Vijeća učenika srednjih škola u Jajcu, saznajemo da će se Vijeće i danas sastati i vidjeti šta dalje.

“Bojkot nastave je 100 posto, ali vidjet ćemo još, jer izgleda kako god da radimo, oni neće da nas slušaju. Znači, ljeto je, na proteste nisu mogli doći svi, tako da ćemo slijedeće školske godine vjerovatno praviti proteste čitave ove škole.”

Jukanović, završio je drugi razred Srednje strukovne škole, kaže da su zatražili i “nacionalnu grupu predmeta i svjedočanstva da nam promijene sve da ispadnemo ravnopravni, a izgleda da su oni naumili da nas razdvoje i tako će vjerovatno biti”, dodajući da ono što su tražili smatra i najrazumnijim rješenjem.

I Tarik Šahić, završio prvi razred Medicinske škole i član je Vijeća učenika, kaže da “nakon ove odluke mi učenici imamo organizirati bojkot nastave početkom škole, tačnije u septembru”. Dodaje da će tokom raspusta pokušati što veći broj učenika pozvati na bojkot.

Učenici, ukratko, ne žele podjele ni po kakvim osnovama, smatrajući da su ravnopravni i da se treba pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo, a svoj stav oko podjele škola iskazali su, dakle, mirnim šetnjama, ali i najavljenim bojkotom nastave, što govori o nemirenju s odlukom skupštinskih zastupnika.