Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učenici novogradskih osnovnih škola poručili: Nasilje nije hrabrost

novi grad – skole2

“Nasilje nije hrabrost” poručili su učenici, učesnici drugog susreta kampanje, koju je organizirao Savjet sigurnosti Općine Novi Grad za provedbu Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2017.-2019.
U programu, koji je održan, u četvrtak, 19. aprila, u Osnovnoj školi „Sokolje“ učestvovalo je 500 učenika ove i škole „Behaudin Selmanović“, kao i Dječijeg hora „Palčić“.

Obzirom na činjenicu da je nasilje sve više prisutno među maloljetnicima i generalno u društvu, cilj kampanje je animirati i uključiti što veći broj naše djece da se bave radom iz oblasti kulture i umjetnosti, probuditi njihova pozitivna razmišljanja, podstaći ih da se druže, razgovaraju, šire ljubav i prijateljstvo i da svi zajedno kažu nasilju NE.

Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je implementirala Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prestupništva u Kantonu Sarajevo, a Savjet za sigurnost je realizirao niz manifestacija u koje je bilo uključeno više stotina djece i mladih.
Kampanja „Nasilje nije hrabrost“ realizirat će se kroz susrete djece iz svih 14 novogradskih osnovnih škola.

Susreti će se održavati svake dvije-tri sedmice, kroz zajedničko pjevanje svih učesnika, literarne i poetske radionice, zajedničku izložbu likovnih radova i druge aktivnosti.
U implementaciju Akcionog plana aktivno su uključeni i pripadnici Treće policijske uprave.