Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

škola u sarajevu

Učenici se vratili iz Italije u BiH “pod temperaturom”, niko ih nije pregledao

skola

Na društvenim mrežama veliki je broj osuda na ovakav postupak prema djeci

Prošle sedmice su 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II posjetili Italiju, a po dolasku u BiH su krenuli u školu.

Međutim, nakon preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS juče su poslati kući iz ove obrazovne ustanove.

Kako se saznaje, neka od djece su se vratila iz Italije s povišenom temperaturom, što je jedan od roditelja komentarisao i na Facebooku.

Direktor ove škole Sabahudin Dino Bakal potvrdio je Patriji da mu je “jučer savjetovano iz Epidemiološke službe da djecu pošalju kući, te da je najvažnije da u ovom trenutku niti jedno dijete nije bolesno, niti ima simptome gripe”.

“Djeca nisu pregledana a vidim u Hrvatskoj su učenici koji su boravili u Italiji pregledani od strane zdravstvenih radnika i epidemiologa, te su djeca vraćena na nastavu jer su zdrava. Ja ću sada kontaktirati naše službe da se djeca pregledaju i da se odluči o daljim koracima”, rekao je Bakal.

Direktor je, kako kaže, usljed umora otvorio bolovanje, jer mora opravdati izostanak s posla.

Nada se da će sva djeca ostati zdrava i da će što prije krenuti na nastavu.

Na društvenim mrežama veliki je broj osuda na ovakav postupak prema djeci.

“Poslati djecu u školu koja su dan ranije došla iz Milana… Djeca su danas (jučer, op. a.) došla u školu s temperaturom od 40 stepeni. Ko je trebao da reagira? Zašto da sada roditelji druge djece strepe? Pa i da je obični virus, djeca bi trebala biti kući”, navedeno je u jednom od komentara na Facebooku.