Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učenici sretni jer neće seliti iz škole

ss-kranjcevic-skola333

Učenici i uposlenici OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” mogu odahnuti, jer neće biti deložirani iz objekta Saveza izviđača FBiH, rečeno je jučer nakon sastanka predstavnika ovog saveza i premijera KS-a Elmedina Konakovića. Nakon sastanka, održana je i pres-konferencija Saveza na kojoj je Adnan Hodžić, potpredsjednik Saveza, još jednom ponovio da ni u jednom trenutku nisu bili zagovornici prekida nastave ili izlaska učenika iz objekta škole.

– Na sastanku sa premijerom pokazali smo i dalje dobru volju za rješavanjem ove situacije. Ponudili smo da škola ostane u našem objektu koliko je potrebno, nije ograničeno na mjesec, dva ili godinu, dok Vlada i Ministarstvo ne riješe problem, ali poslije tog vremena objekat treba da se vrati svojoj namjeni, to jeste izviđačima, kaže Hodžić i dodaje da Ministarstvo obrazovanja prema njima mora izmiriti dugovanja na ime zakupa ovog prostora.

Premijer Konaković ističe da izvršavanje sudske presude ne može nikako doći u pitanje.

– Činjenica je da sudska presuda postoji i mi ćemo je svakako ispoštovati. O ovome svakako moramo izvijestiti Skupštinu KS-a, jer, ukoliko se ne nagodimo, mi moramo platiti iznos koji sa kamatama prelazi milion KM. Za to nam svakako treba stav Skupštine na narednoj sjednici početkom decembra. Mi taj novac nismo planirali i moramo napraviti finansijsku konstrukciju kako ćemo to isplatiti, rekao je Konaković.

Azem Mehonić, advokat Saveza, pojasnio je da su tri tužbe podnesene protiv Kantona i škole. Prva i druga su bile za plaćanje zakupnine i ti postupci su u toku na Kantonalnom sudu, a treća tužba je podnesena samo protiv škole za njeno iseljenje i to je učinjeno, kako je rekao, samo iz razloga da bi natjerali Kanton da razgovaraju i dogovore se o potraživanju.

Dodao je da dugovanje KS-a za neplaćanje zakupnine od 2007. do danas iznosi 700.000 KM plus zatezne kamate. Konferenciji je prisustvovao i Ajnur Mehićević, roditelj učenika ove škole, koji je naglasio da je vještački napravljen sukob između djece, škole i izvođača da bi se došlo u posjed atraktivne imovine.