BiH

uz poštovanje mjera

Učenici u RS-u od 1. septembra u školskim klupama?

13/08/2020
Foto: Josip Regovic/PIXSELL (Ilustracija)

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uvjeren je da će školska godina početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku

Svi đaci u osnovnim i srednjim školama u RS trebalo bi, kako sada stvari stoje, 1. septembra u školskoj 2020./2021. godini da sjednu u svoje školske klupe uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije koronavirusa.

Na taj korak nadležni će se odlučiti jer je potreban živi kontakt nastavnika s učenikom u školi.

Da je to potrebno, uvjeren je i Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, koji je u razgovoru za Nezavisne novine rekao da se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama.

– Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju s vršnjacima, ali naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece – rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, bitno je da učenici nižih razreda osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročito prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu. Dodao je da će ono što Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS odluči biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da će Institut ove sedmice izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama. Dodao je da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te da postoji više opcija.

– Mi smo juče na sastanku koji smo imali s predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS dostavili okvirne preporuke koje će biti razrađene zajedno s nadležnim ministarstvom, a informaciju na koji će se način odvijati nastava saopštiće Ministarstvo prosvjete i kulture RS – kazao je Zeljković.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uvjeren je da će školska godina početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku.

– Mislimo da treba vratiti učenike u učionice. To će biti redukovano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture RS – rekao je Dodik i dodao da je siguran da neće biti problema i da se treba prilagoditi novonastaloj situaciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS jučer su rekli da će u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama definisati jasne smjernice u vezi s nastavnim procesom u narednoj školskoj godini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.