Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učesnici “Marša mira” iz Sarajeva stigli u Nezuk

nezuk123

Učesnici “Marša mira” iz Sarajeva stigli su danas u popodnevnim satima u Nezuk gdje su se pridružili učesnicima Marša mira Nezuk – Potočari – potvrdio je Feni jedan od organizatora Marša Muhamed Papić.

Njih oko 70 krenulo je u petak na osmodnevni put od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Papić je istaknuo da učesnici Marša nisu imali većih problema na posljednjoj ruti do Nezuka, osim što je nekoliko njih imalo poneki žulj, ali je Papić dodao da je njihova želja da na ovakav način odaju počast ubijenim veća od fizičkog napora.

Na današnjem dijelu puta pravili su duže i češće pauze zbog visokih temperatura.

Papić je kazao da su u Nezuku dočekani s pripremljenim šatorima za prenoćište, osvježenjem i hranom, a za devet postača u koloni pripremljen je iftar.

Tradicionalni Marš mira krenut će sutra u jutarnjim satima prema Potočarima kod Srebrenice gdje će u subotu, 11. jula, 20 godina nakon genocida, biti ukopano 136 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.241 žrtva genocida i s ovih 136 koje će naći smiraj, to je ukupno 6.377 žrtava, a porodice tragaju za još 1.995 ubijenih.