Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra nastavljaju put

Učesnici Marša mira stigli u kamp Liplje: Prvi dan prošao sa alergijskim reakcijama, uganućima…

20210708_2_49114369_66817312_Web (1)

Više od 3.000 učesnika Marša mira, koji su jutros krenuli iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima kod Srebrenice, prešli su prvih 30-ak od oko 100 kilometara koliko trebaju preći tokom trodnevnog hodanja trasom koju su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, 17. po redu Marš mira i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Prvu noć provest će u kampu Liplje, a sutra ujutro nastavljaju put prema Potočarima.

Predsjednik Pododbora za Marš mira 2021 Zulfo Salihović izjavio je za AA da je prvi dan marša, kao i sve aktivnosti proteklo u najboljem redu.

“Imajući u vidu visoke temperature koje su danas bile na trasi, danas je bio mali broj intervencija od strane medicinskih ekipa koje su zadužene za zdravstveno stanje učesnika Marša mira. Danas smo prešli 32 kilometra. Večeras smo u Liplju i tu će učesnici prenoćiti. To je prvi kamp. Sutra krećemo ujutro, planirana je ruta u dužini od oko 30 kilometara. Sutrašnja ruta je malo lakša, povoljnija za pješačenje u odnosu na danas s obzirom da ćemo sutra prelaziti planinu Udrč i tu je uglavnom hladovina”, pojasnio je Salihović.

Adnan Huseinović, ljekar iz Službe hitne medicinske pomoći iz Doma zdravlja Gračanica, bio je danas uz učesnike Marša mira pružajući im potrebnu medicinsku pomoć.

“Bio je izuzetno težak i naporan dan. Od sedam sati jutros temperature su bile poprilično visoke. Tokom dana imali smo mnogo intervencija. Uglavnom se radilo o povredama, uganućima, različitim alergijskim reakcijama, pa i do težih povreda poput kolapsa i anginoznih bolova gdje smo pacijente morali transportovati do najbliže ustanove u Kalesiju”, kazao je Huseinović za AA.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju anginozni bolovi – dehidracija, kolaps, slabosti i malaksalosti, većinom se radilo o starijim učesnicima Marša mira.

“Međutim, imali smo i mlađe djece. Jednog dječaka od sedam godina isključili smo odmah na početku. Kada je u pitanju mlađa populacija uglavnom se radilo o bolovima u mišićima, alergijskim reakcijama i blaža uganuća i povrede mišića”, dodao je Huseinović.

U kampu u Liplju nalazi se i 19-godišnji Armin Prošić iz Bihaća.

“Ovo je drugi put da sam ovdje. Danas smo prešli oko 32 kilometra. Bilo je jako vruće. Pijemo puno vode, konstantno nam dijele vodu da se osvježimo, puno je bolje nego da je kiša. Kad god mi bude teško pomislim koliko je teže bilo Srebreničanima u julu ‘95. Prvo nisu imali hranu, nisu imali da ih čeka voda na svakom koraku, samo su se borili za svoj život. Svako malo nailazimo na masovne grobnice koje su težak podsjetnik na to šta se desilo”, poručio je Prošić.

Među prisutnima u kampu Liplje bila je i Hasiba Kurtić iz Kalesije.

“Ovo nam je prvo pješačenje. Ranije smo dolazili na punktove i donosili hranu i namirnice. Izdržali smo, bilo je toplo. Treba svako da prođe ovaj put da bi razumio kako su se osjećali Srebreničani u julu 1995.”, izjavila je Kurtić.

​​​​​​​Marš mira koji se ove godine organizuje 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine. Ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od 2.000 do više od 10.000.

​​​​​Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici Marša mira dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.