Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prešli 110 kilometara

Učesnici Marša mira stigli u Potočare

mars mira
Foto: Fena

Preživjela žrtva genocida Hasib Suljić učesnik i koordinator/vođa kazao je za Fenu da je za njega čast što predvodi grupu ljudi. Kao maloljetnik Suljić je pješačio tim putem

Učesnici Marša mira, njih oko sedam hiljada, stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida. Preživjeli su putovali tri dana i prešli dionicu puta dugu 110 kilometara.

Predsjednik Pododbora Marša mira Suljo Čakanović da učesnici Marša mira svake godine pa i ove nose poruku mira i poruku da se nikad i nikome ne dogodi Srebrenica.

-Veliko hvala svima koji se suosjećaju sa nama – kazao je Čakanović.

Srebrenčanin Ramo Kadrić dvadeset godina učestvuje u Maršu mira, a prije 29 godina je išao istim putem.

-Osjećaj je isti kao i 1995. godine samo što znam da me neće niko ubiti. Imam isti strah, tugu i bol. Prolazim putem gdje su moja braća poginuli kao i ostala mnogobrojna rodbina. Veoma je bilo teško putovati, ali srcem idem na Marš mira – rekao je Feni Kadrić.

Preživjela žrtva genocida Hasib Suljić učesnik i koordinator/vođa kazao je za Fenu da je za njega čast što predvodi grupu ljudi. Kao maloljetnik Suljić je pješačio tim putem.

-Prvo moje učešće bilo je 2021. godine iz pravca Nezuka prema Potočarima. Tom prilikom sam pješačio drugu i treću etapu, i vrlo teško sam psihički podnio dolazak na lokacije, gdje sam u julu 1995. godine gledao strašne scene, trebalo je snage da dođem na lokaciju gdje sam posljednji put bio sa svojim ocem rahmetli. Moj otac je zarobljen u neposrednoj blizini zloglasnog magacina u Kravici, u tom magacinu je ubijen zajedno sa još preko 1.300 Bošnjaka – kazao je Suljić.

On ističe da kroz razne aktivnosti Marša Mira, želi da da svoj doprinos kulturi sjećanja, koristeći priliku da učesnicima prenese svoje iskustvo iz tog izuzetno teškog perioda.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.