Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udarna grupa za borbu protiv terorizma tražit će vanrednu sjednicu Vijeća ministara

Udarna grupa za borbu protiv terorizma

Udarna grupa za borbu protiv terorizma tražit će održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa situacijom priliva emigranata u susjedne zemlje, te poduzimanje aktivnosti za zaštitu sigurnosne situacije u BiH.

To je jedan od zaključaka sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koji je održan u Tužiteljstvu BiH, kojim je predsjedavao glavni tužitelj Goran Salihović.

Na sastanku su prisustvovali čelni dužnosnici agencija za provođenje zakona i sigurnosnih institucija sa razine BiH i entiteta.

S obzirom na veliki priliv emigranata s područja Bliskog istoka na područje susjednih zemalja, članovi Udarne grupe razgovarali su i o potrebnim aktivnostima kako bi se podigla pripravnost i BiH zaštitila od eventualnog dolaska na područje BiH osoba koje su u vezi s terorističkim skupinama, a koje bi mogle zloupotrijebiti proces migracija izbjeglica za kretanje prema zemljama EU.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam upoznao je sudionike sastanka da BiH ima kapacitete za smještaj najviše 500 osoba u okviru kapaciteta ove službe, te da se moraju razmotriti mogućnosti smještaja i kontrole eventualnog ulaska izbjeglica u BiH, o čemu su mišljanja i prijedloge mogućih riješanja, dali članovi Udarne grupe u skladu sa nadležnostima institucija iz kojih dolaze.

Institucije BiH već su u kontaktu s institucijama u Srbiji, s ciljem predviđanja i otklanjanja mogućih problema.

Iako trenutno ne postoji opasnost od priliva velikog broja emigranata, članovi Udarne grupe suglasni su da se mora preventivno djelovati i tražiti solucije mogućih problema, kako se u budućnosti ne bi narušila sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini i sigurnost svih građana.

Također, tijekom sastanka dogovarani su prioriteti djelovanja svih institucija u okviru Udarne grupe, u pravcu otkrivanja i otklanjanja opasnosti od terorizma, kao i procesuiranju počinitelja kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Na sastanku je razgovarano je o otkrivanju, spriječavanju i procesuiranju državljana BiH, koji pokušaju da se priključe stranim paravojnim formacijama koje su u vezi s terorističkim skupinama, kao i kaznenom gonjenju državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima na području Sirije i Iraka.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, Dubravko Čampara, upoznao je članove Udarne grupe s aktivnostima u proteklom periodu, te izricanjem pravomoćne presude za teroristički napad u Bugojnu za koji su izrečene dugogodišnje zatvorske kazne.

Također, Čampara je upoznao sudionike sastanka s procesuiranjem i statusom predmeta koji se odnose na nezakonite odlaske državljana BiH na strana ratišta.

Na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma, prisustvovali su najviši dužnosnici Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, Službe za poslove sa strancima, UIO BiH, MUP-a RS i Federalne uprave policije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.