Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica stradanja

UDIK: Podići spomenik žrtvama na Kazanima

Kazani5

– Kazani su pitanje od gorućeg značaja za proces pomirenja na ovim prostorima – poručio je

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u povodu godišnjice stradanja civila na Kazanima izražava nezadovoljstvo zbog politike u Kantonu Sarajevо jer je prošlo više od dvadeset godina a da građani Sarajeva i dalje nisu dovoljno informirani o ratnim zločinima na toj lokaciji.

Smatraju da će se to promijeniti onog momenta kada žrtve dobiju stalni memorijal u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je da Kazani predstavljaju obavezu prema žrtvama Sarajeva.

– Kazani su pitanje od gorućeg značaja za proces pomirenja na ovim prostorima – poručio je.

Podsjećaju da je za zločine na Kazanima, na kazne od deset mjeseci do deset godina zatvora, do sada osuđeno četrnaest pripadnika Armije RBiH. Mušan Topalović zvani Caco je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva, a sahranjen je neposredno uz mezar Alije Izetbegovića.

Trenutno je u toku suđenje Samiru Bejtiću, pripadniku 10. brdske brigade Armije RBiH, koje se od 2015. godine vodi po četvrti put pred Kantonalni sudom u Sarajevu. U ranijim postupcima Bejtić je bio osuđen na 14,5 godina zatvora, a potom je dva puta oslobođen optužbi (2008. i 2011). Vrhovni sud Federacije BiH je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odredbi krivičnog postupka, saopćeno je iz UDIK-a.