Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Udruženi zločinački poduhvat” hrvatskih i bh. vlasti: Pljačkaju i “krčme” imovinu BiH

BiH

Imovina

Ekspert za sukcesiju Sulejman Tabaković tvrdi da je Hrvatska opljačkala imovinu BiH i da se ta imovina ne vraća zato što je niko i ne traži.

Tabaković smatra da bi Ministarstvo pravde, a posebno pravobranioci BiH, morali podnijeti tužbu Ustavnom sudu Hrvatske da bi se suspendovali neki članovi zakona donesenog u Hrvatskom saboru.

On tvrdi da, kada je riječ o vraćanju imovine, vlast u Hrvatskoj ima podršku hrvatskih kadrova u BiH poput pravobranioca Mariofila Ljubića, koji kaže “da nije njegovo da štiti tu imovinu”.

“Kada pročitate Bečki ugovor o sukcesiji i sve njegove anekse, onda je jasno da tu međunarodna arbitraža nije predviđena. Niti bilateralni sporazumi koje Hrvatska traži, a traži ih zato što je opljačkala tokom rata svu imovinu drugih republika na svom području i koristila te nekretnine za kupovinu dionica”, rekao je za Oslobođenje Tabaković, koji je pravnik u penziji porijeklom iz BiH i dugogodišnji funkcioner u Vladi Hrvatske.

On je dodao da je Hrvatska to unosila u osnovni kapital novoosnovanih firmi, što je Trgovački sud priznao.

“Bez ikakvog plaćanja, bez ugovora o kupoprodaji, unosili su to onda u gruntovnicu i u njoj su se upisivali vlasnici, što je sve apsolutno nezakonito”, napomenuo je Tabaković.

Na pitanje na koliko slučajeva misli kada o tome govori, Tabaković kaže da misli “na apsolutno sve”.

“Evo, 285 odmarališta BiH, hotele, luka Ploče, Šibenik, Rijeka, Janaf. BiH je opljačkana. Rezolucija 757 je rekla da se zamrzava imovina Narodne banke, srpska imovina, ali nije rekla da se zamrzava bošnjačka imovina u vezi sa uredbama 1991. i 1992. i zakona iz 1994. godine”, navodi Tabaković.

On je podsjetio da je 2000. godine učestvovao u donošenju odluke Vlade Ivice Račana prema kojoj bošnjačka, makedonska i slovenačka imovina ne podliježu zabrani raspolaganja, odnosno dozvoljava im se raspolaganje njihovom imovinom.

“Tu odluku niko ne spominje. Postoji i naredba iz 1992. godine, nakon što su već donesene ove uredbe, koju je kreirao zamjenik ministra pravosuđa, pokojni Jurica Marčić, a koja, takođe, kaže da se ne mogu stavljati u funkciju te nekretnine niti Hrvatska može postati njihov vlasnik”, istakao je Tabaković.

On je dodao da na osnovu toga Hrvatska nije mogla ni po kakvom zakonu postati vlasnik niti raspolagati nekretninama BiH.

Tabaković smatra da se mora okončati ova agonija koja ne odgovara građanima, ni u Hrvatskoj niti u BiH.

“Ali, iz BiH daju šansu vlastima u Hrvatskoj da se ponašaju tako kako se ponašaju. Ne pokreću postupke, ne traže imovinu BiH, čak je krčme, što nije ništa drugo nego udruženi zločinački poduhvat”, rekao je Tabaković.