Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženja penzionera KS i ZDK izrazila podršku zakonu o PIO

BiH

parlament_fbih345

Predsjednici i članovi općinskih udruženja penzionera Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH da bi izrazili podršku za usvajanje predloženog zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju, o kojem se na današnjoj sjednici treba izjasniti Dom naroda Parlamenta FBiH.

– Ako delegati usvoje navedeni zakon očekujemo da nakon njegovog stupanja na snagu dođe do povećanja penzija najmanje 10 posto. Ukoliko do toga ne dođe penzioneri iz Federacije organizirat će masovne proteste u septembru – rekao je Feni predsjednik Skupštine Saveza udruženja KS-a Fikret Viteškić.

Članovi Saveza penzionera ZDK-a, kako kažu, došli su u ime 70.000 penzionera iz ZDK-a da daju podršku novom zakonu o PIO, koji je predložila Vlada Federacije BiH.

– Čekamo da se zakon usvoji da bismo mogli putem Federalnog parlamenta i Vlade tražiti svoja prava, među kojima je da se izvrši revizija svih penzija i da se utvrdi koliko ima penzija koje su zarađene sa 40 godina radnog staža. Naime, penzioneri od 1998. godine najviše su oštećeni jer im je 50 posto skinuta penzija – izjavio je Feni predsjednik Skupštine Saveza penzionera ZDK-a Refik Mušija.

Prijedlog zakona o PIO ranije je usvojio Predstavnički dom, te bi njegovim usvajanjem na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH bilo omogućeno da stupi na snagu.