Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Negiranje presude

Udruženja žrtava: Hitno procesuirati one koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

majke srebrenice
Foto: Fena/ Arhiva

Iz ovih udruženja su posebno pozvali ministra odbrane BiH da hitno pokrene istragu i poduzme mjere protiv pripadnika OSBiH, koji su prekršili Ustav BiH i Zakon o odbrani BiH

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje” Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” pozvali su nadležne pravosudne institucije u BiH da hitno istraže i procesuiraju sve one koji su prisustvovali neustavnom obilježavanju 9. januara, te tako počinili krivično djelo negirajući presudu Ustavnog Suda BiH.

Iz ovih udruženja su posebno pozvali ministra odbrane BiH da hitno pokrene istragu i poduzme mjere protiv pripadnika OSBiH, koji su prekršili Ustav BiH i Zakon o odbrani BiH, te da dostavi relevantne informacije, sa prijedlogom prema Predsjedništvu BiH i vojnom povjereniku Parlamenta BiH.

-U tom smislu, ako se potvrdi tačnim, tražimo da se hitno poništi odluka o imenovanju generala Gojka Kneževića na poziciju načelnika Zajedničkog štaba OSBiH. Oni koji krše Ustav BiH, Zakon o odbrani BiH, te time narušavaju sigurnost i podrivaju državu BiH, apsolutno je neprihvatljivo da im se povjere Oružane snage BiH – saopćeno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje” Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.