Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženja žrtava rata: Deveti januar dan za obilježavanje patnje i torture (FOTO)

BiH

zrtve rata (2)
Foto: D. Begović

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa u suradnji sa članovima 26 udruženja žrtava rata s prostora cijele BiH okupili su se na 9. januar u Sarajevu da bi apelirali na aktivnije uključivanje u stvaranje istine o tome šta se uistinu dogodilo u BiH tokom posljednjeg rata s perspektivom stvaranja što boljih osnova za suživot, toleranciju i pomirenje u BiH.

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković naglasio je na pres-konferenciji da svi oni šalju poruku da jesu “za obilježavanje 9. januara, ali kao dana kad je počeo genocid u BiH i masovne sistematski organizirane i planirane torture nad nedužnim građanima BiH.“

– Deveti januar jeste prilika za obilježavanje patnje i torture kroz koju su tokom rata u BiH ljudi prošli ali moramo se i mi (posebno oni koji vode politiku) zapitali šta uistinu činimo da oštricu negiranja genocida otupimo. Realno malo ili ništa ne činimo da tu oštricu otupimo – upozorio je i naglasio da građevine možda jesu obnovljene ili će to biti, ali ne mogu se vratiti nedužni mladi životi.

Predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja, zarobljenih i nestalih lica u BiH Ahmet Grahić tokom rata u BiH ostao je bez 12 članova najuže obitelji, te rane ne zarastaju, a njemu i ostalima koji traže kosti najmilijih još su svježa sjećanja na brojne grobnice koje su obišli u potrazi za njima.

– Uvijek kad krenemo na spavanje, vidimo te slike. Ne možemo više nositi taj teret. Žalosno je da se samo mi za to borimo, institucije (vlasti, pravosuđa) moraju stati iza nas – naglasio je.

Vlasti u Republici Srpskoj obilježavaju 9. januar kao Dan RS-a, iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je to obilježavanje na današnji datum protuustavno i diskriminirajuće prema nesrpskom stanovništvu.

Međutim, nakon te odluke suda Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih zastupnika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.