Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje “Kap”: Svako treće dijete u BiH žrtva nasilja u školama

BiH

udruzenje kap (3)

U organizaciji Udruženja za razvoj društva ‘Kap’ danas je drugi put u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom ovo udruženje je ispred sarajevske Katedrale organizovalo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem pink majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Merima Spahić iz Udruženja ‘Kap’ navela je da država Bosna i Hercegovina ni na jednom nivou nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama.

Udruženje ‘Kap’ je godinu dana radilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje ‘dali su bili žrtve vršnjačkog nasilja’ potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece.

-Na osnovu statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako teće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem – kaže Spahić.

Ističe da od djece koja su navela da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64.

Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja.

-Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je da priznaju jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje – naglasila je Spahić.

Od danas će također biti u funkciji i web stranica www.danruzicastihmajica.ba sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

“Dan ružičastih majica”, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi.

Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.