Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH pozdravlja prodaju dionica Bosnalijeka

BiH

bosnalijek

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Sarajevske berze u srijedu 05. oktobra prodala svoj udjel u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek. Udjelom dionica od samo 19,26 posto u Bosnalijeku, Vlada Federacije BiH nije mogla značajno uticati na poslovanje ove kompanije, niti na privlačenje investicija. Stoga, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da je Vlada FBiH učinila pravi korak.

Ovakvim malim udjelom dionica bi Vlada FBiH, po devidendama, čekala desetine godina na povrat uloženog kapitala. Međutim, ovim potezom će se ostvariti poticaj razvoja tržišta kapitala.

Smailbegović smatra da su državne dionice vrijednog kapitala i da ih ne treba prodavati po niskoj cijeni, te pozdravlja prodaju manjinskog udjela dionica Vlade FBiH u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

Ovom prodajom Vlada FBiH zaradila je oko 40 miliona KM, a dolaskom velikog investitora i strateškog partnera, kakav je British American Tobbaco, FDS će profitirati ulaganjem u druge sektore i razvijanjem novih poslovnih modela s ciljem povećanja prihoda.

Kroz privatizaciju, smatra Smailbegović, moguće je svojevrsno restrukturiranje kompanija, jer dobit od prodaje može poslužiti za dalje investiranje, otvaranje novih radnih mjesta i obnovu cjelokupnog sistema.