Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH poziva na reforme radnog zakonodavstva

radnici1111

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) poziva Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) da uzme aktivno učešće u reformi radnog zakonodavstva, koje podrazumijeva usvajanje novih zakona i potpisivanje novih kolektivnih ugovora.

– UPFBiH je spremno da sa vama i Vladom FBiH ustrajno radi na iznalaženju najboljih rješenja i provođenju strukturnih reformi u ovoj oblasti. Predlažemo da se preduzmu neophodni koraci da bi se odmah u parlamentarnu proceduru uputili zakon o radu i zakon o zaštiti i sigurnosti na radu – istaknuto je u pismu.

Predloženo je i da se do kraja godine usvoje i novi zakon o štrajku i zakon o stečaju i likvidaciji te zakon o povezivanju neuvezanog radnog staža.

U pismu se naglašava da reforma radnog zakonodavstva treba imati za cilj stvaranje uslova za povećanje konkurentnosti domaće privrede, povećanje broja zaposlenih, naročito mladih, smanjenje siromaštva te rast BDP-a.

– Pozivamo vas da odmah pristupimo pregovorima o usaglašavanju stavova o novom zakonu o radu – navodi Udruženje poslodavaca FBiH.

Svjesni su, kažu, strahova koje ima sindikat i bojazni da izmjena radnog zakonodavstva može dovesti do smanjenja prava radnika te da poslodavci odbiju potpisati nove kolektivne ugovore.

S tim u vezi ponudili su zajedničko djelovanje na nakoliko principa, između ostalog, nema neprijavljenog rada, nema besplatnog rada, nema isplate plata bez plaćanja poreza i doprinosa, kao i oštro kažnjavanje svih onih koji krše propise iz oblasti rada.