Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje Renesansa organiziralo akciju “Narcisom protiv raka dojke”

narcis

Udruženje građanki “Renesansa” danas je akcijom “Narcisom protiv raka dojke”, održanom na gradskom trgu ispred sarajevske Katedrale, obilježilo Dan narcisa, koji se u svijetu obilježava i kao Dan borbe protiv ove opake bolesti.

– Svake godine, sada već tradicionalno izlazimo na ovo mjesto da proslavimo dolazak proljeća i novog života. Prilika je to za one koji su uspjeli da se izbore s teškom bolešću da slave tu svoju pobjedu, a da podržimo one koji su nažalost danas u situaciji da vode jednu veliku bitku za svoje zdravlje, pogotovo kada analiziramo kakvo je stanje i tretman bolesnika u našoj zemlji – izjavila je predsjednica Udruženja „Renesansa“Spomenka Hadžić.

Dan narcisa, cvijeta čija je simbolika buđenje života i nade, obilježava se početkom proljeća, a članice “Renesanse” odlučile da ga ove godine označe u okviru obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva. Ujedno, ova manifestacija se održava i povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Aktivistice “Renesanse” u svakoj prilici ističu značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke koje dovodi do ohrabrujuće visokih izgleda za izlječenje. Aktivisti također ističu da društvo treba više da se uključi u mjere prevencije i borbe protiv opake bolesti.