BiH

Udruženje “Tor” traži sankcioniranje ministra poljoprivrede FBiH

28/12/2015

Federalno udruženje uzgajivača ovaca, koza i ostalih “Tor” Mostar zatražilo je od Vlade Federacije BiH poništavanje programa poljoprivrednih poticaja za 2015. godinu, kao i sankcioniranje federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića.

Kako je priopćeno iz spomenute udruge, ministar Dedić je u program uveo poticaje za tov uvoznih svinja, a izbacio poticaje za proizvodnju ovčjeg i kozjeg mesa, te uzgoj janjadi i jaradi, što je zakonska obveza prema Zakonu o poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Iz udruge “Tor”, također, navode kako je ministar Dedić bez provjere isplatio poticaje za tov svinja i junadi za 2014. godinu, a kako se tvrdi u saopštenju, radi se o fiktivnim zahtjevima koji su predmet policijskih i sudskih istraga.

Uzgajivači koza i ovaca zamjeraju federalnom ministru poljoprivrede što, kako tvrde, za uzgoj tih domaćih životinja u 2014. i 2015. godini nije izdvojio niti jednu marku te dodaju kako pripremaju kaznenu prijavu protiv ministra Dedića i drugih odgovornih osoba iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Udruženja u saopštenju također traže razgovor sa premijerom te najavljuju kako se u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva moraju okrenuti “radikalnim mjerama i prosvjedima”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.