Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje tužilaca FBiH osudilo napade na nezavisnost tužilaštva

Hajrija_Hadziomerovic_Muftic
Hajrija Hadžiomerović-Muftić, predsjednica Udruženja tužilaca FBiH

Udruženje tužilaca Federacije BiH izrazilo je zabrinutost zbog sve učestalijih medijskih i vaninstitucionalnih napada na rad tužilaštava na području Federacije BiH.

Tim povodom, članovi Udruženja ističu da tužilaštva u Federaciji provode samostalne i nepristrasne istrage i procesuiraju najteže oblike općeg, privrednog i organiziranog kriminala i korupcije, te su dužna postupati u skladu sa zakonom.

Potcrtavaju da neargumentirane i nestručne kritike, konstantni medijski pritisak na rad tužilaštava, ali i organiziranje javnih demonstracija povodom donošenja pojedinih tužilačkih odluka, sigurno ne dovodi bliže vladavini prava.

Udruženje tužilaca Federacije BiH trajno radi na uspostavljanju samostalnog i nezavisnog rada tužilaštava i obavljanja tužilačke funkcije, budući da su kao dijelovi sudske vlasti jedini mjerodavni pokretati kaznene postupke i određivati kvalifikaciju kaznenih djela, o čemu u konačnici, odluke donose sudovi.

Stoga osuđuje svaki vid napada koji dovodi u pitanje samostalnost, nezavisnost i integritet rada pravosuđa, te stvara pogrešnu sliku o radu tužilaštava ne samo u FBiH, nego na području cijele BiH, navedeno je u saopćenju Udruženja tužilaca Federacije BiH.