Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izdali saopćenje

Udruženje za spas Neretvice: Nismo dodijelili zahvalnicu Bakiru Izetbegoviću!

mirza-bakir

Na skupu SDA u Konjicu Izetbegoviću je “zahvalnicu” dodijelio samoinicijativno jedan od članova, iza koga uopće nije stajalo udruženje

Udruženje građana Neretvica – Pusti me da tečem nikada nije dodijelilo bilo kakvu zahvalnicu za doprinos u borbi za spas Neretvice. Do sada su posebne poklone, zidne satove s motivom Pusti me da tečem, dobili samo Eric Nelson, bivši američki ambasador u Bosni i Hercegovini, i Marsela Pećanac, osnivačica Fondacije Atelje (ACT), prenosi Žurnal.

Ovo je dio iz zvaničnog saopštenja Udruženja građana Neretvica – pusti me da tečem, objavljenog kao reakcija na tvrdnje predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da je primio zahvalnicu za svoje zalaganje za spas bh. rijeka.

Pisali smo kako je na skupu SDA u Konjicu Izetbegoviću “zahvalnicu” dodijelio samoinicijativno jedan od članova, iza koga uopće nije stajalo udruženje.

Dok je za govornicom pričao o tome kako je zaslužan za spas rijeka, kad siđe sa bine predsjednik SDA grli se sa onima koji te rijeke ubijaju. Kao ilustracija može poslužiti fotografija sa Mirzom Teletovićem, vlasnikom male hidroelektrane Zlate na Doljanki, izgrađene bez dozvola zahvaljujući i kadrovima SDA, sa jednog od skupova stranke tokom avgusta. Fotografija dijelom pojašnjava i kako je moguće da mHE Zlate radi iako odavno nema potrebne dozvole – važno je biti blizak sa vrhom Stranke.

Upravni odbor Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem” na sjednici je usvojio zaključke u kojima navodi da će eventualne zahvalnice dijeliti tek kada borba za spas rijeke Neretvice bude završena, ali jedino i isključivo na osnovu odluke Upravnog odbora Udruženja.

– Također, Udruženje nikada nije donijelo zvaničnu odluku o uručivanju poklona akterima političkog života, ali podržavamo sve inicijative, lobiranja i sva djelovanja naših aktivista i simpatizera u pravcu vršenja pritiska za konačno rješavanje slučaja Neretvica. Izražavamo nadu da će i čelnici ostalih stranaka, prvenstveno onih koje participiraju u Gradskom vijeću Konjic, u predstojećim danima i sedmicama dobiti slične poklone, zajedno sa zahtjevom i apelom za raskid ugovora o koncesiji za izgradnju 15 mHE na Neretvici. Pružit ćemo punu podršku takvim aktivnostima, jer svaki od naših članova i simpatizera ima potpunu slobodu da promotivne materijale s motivom Pusti me da tečem i zahtjeve i apele za konačno rješavanje ovog slučaja uručuje kome hoće, gdje hoće i kada hoće.

Posebno ističu da nemaju mogućnost da utiču na način na koji će političke stranke istupati i predstaviti ovakve i slične aktivnosti.

– Podsjećamo da je upravo herojski otpor naroda doline Neretvice inicirao usvajanje odluka na entitetskom nivou koje su, uz praktično jednoglasnu podršku svih stranaka Parlamenta FBiH, i pozicionih i opozicionih, dovele do zakonske zabrane izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH. Neretvica je, jasno poručuju, “njihova jedina stranka”.