Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH: Podnesite zahtjev za povrat štednje!

01/11/2015

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini danas su uputili apel svojim članovima da podnesu zahtjeve za povrat štednje nakon što je Ministarstvo finansija Republike Slovenije pozvalo stare devizne štediše Ljubljanske banke da od 1. decembra krenu sa zahtjevima povrata štednje.

Devizne štediše iz BiH čiji je novac ostao na računima bivše Ljubljanske banke nakon raspada Jugoslavije devedesetih godina izražavali su negodovanje odlukom Slovenije o isplatama stare devizne štednje, odnosno zbog čega ostaju bez svoje štednje u BiH. S ciljem rješenja ovog pitanja, Slovenija je u petak 30. oktobra objavila javni poziv u slovenskom Službenom listu na postupak koji bi trebao dovesti do isplate zaostale štednje u dvije iduće godine.

Presudom u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije“, Europski sud u Strasbourgu je 2014. godine utvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno pravo raspolaganja imovinom i pravo na efikasnu pravnu zaštitu.

[yuzo_related]

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić istakla je danas kako će u Udruženju svim štedištama biti pružena pomoć kod ispunjavanja zahtjeva na slovenačkom jeziku.

“Svi dokumenti se mogu naći na internet stranici www.srsn.si. Formulari nisu komplikovani, u Udruženju ćemo im pomoći da to ispune. Svi moraju i trebaju od 1. decembra slati ove zahtjeve u Sloveniju. Potrebna je ovjerena kopija knjižice, da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine i to su podaci koje treba dati skrbnik Ljubljanke banke koji do danas to nije htio, ali se nadam da ćemo sada moći dobiti tu dokumentaciju. Pravo na potraživanje imaju i nasljednici”, istakla je Omersoftić.

Zahtjev za verifikaciju nije zahtjev za izvršenje presude stoga je prijedlog Udruženja da se uz formulare dostavi i zahtjev za izvršenje presude u kojoj će biti precizirana potražnja u valutama.

Izvršenje presude za štediše iz BiH uslovljeno je, kako je kazala Omersoftić, potpisivanjem memoranduma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije što nije postignuto do sada.

“U zakonu je pisalo da memorandum postoji, ali mi smo otkrili da on ne postoji. Slovenci su rekli da će potpisati memorandum do sada, njega nema do danas. Vijeće ministara BiH na sjednici 15. oktobra o ovom pitanju donijelo je odluku o formiranju radne grupe. Suština je da nas niko od te radne grupe nije kontaktirao i pitao šta nama treba pomoći”, kazala je Omersoftić.

Isplate štedištama u cjelosti se očekuju tri mjeseca od datuma priznanja verifikacije, istakla je Omersoftić dodajući u BiH oko 130 hiljada štedišta potražuje skoro 250 miliona eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.